Preiskovalci nadaljujejo preiskavo vzrokov helikopterske nesreče. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Preiskovalci nadaljujejo preiskavo vzrokov helikopterske nesreče. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Helikopter je v soboto strmoglavil v zaledju polotoka Gargano v bližini kraja Castelpagano di Apricena. Na krovu je bilo pet potnikov (slovenska štiričlanska družina in italijanski zdravnik) in dva člana posadke.

Klica na pomoč s helikopterja niso zaznali. Kot kaže, bo ključna vsebina črne skrinjice. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, pa bodo morali najprej preiskovalci ugotoviti, ali je helikopter imel črno skrinjico.

Glede črne skrinjice je tožilec iz Foggie Ludovico Vaccaro poudaril, da "je nimajo vsi helikopterji na krovu", in zdi se, da je ta helikopter ni imel. Glede vzrokov nesreče Vaccaro v tej zgodnji fazi preiskave ni želel ugibati. "Včeraj je bilo slabo vreme, to je edino gotovo dejstvo," je dejal.

Žrtve bi lahko v Slovenijo prepeljali v nekaj dneh

Karabinjerji in reševalci, ki so sinoči zaradi neviht prekinili delo, so bili od jutra znova na lokaciji nesreče blizu kraja Castelpagano di Apricena v zaledju polotoka Gargano in popoldne našli posmrtne ostanke vseh žrtev. To so za Radio Slovenija potrdili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Helikopter je strmoglavil na težko dostopnem delu. Foto: STA
Helikopter je strmoglavil na težko dostopnem delu. Foto: STA

Kot je povedal vodja konzularne službe na ministrstvu Andrej Šter, so žrtve nesreče prepeljali v bolnišnico v Foggii, kjer bodo počakale na nadaljevanje postopkov, ki so potrebni za prevoz posmrtnih ostankov v Slovenijo.

V Foggio je že odpotoval konzul slovenskega veleposlaništva v Rimu Gregor Frank. Po oceni diplomatov bodo slovenske žrtve lahko prepeljali v domovino v nekaj dneh, kar pa ni odvisno samo od administrativnih postopkov, temveč tudi od želje sorodnikov.

Tožilstvo odprlo preiskavo nesreče

Kot poroča Radio Slovenija, je državno tožilstvo iz Foggie odprlo preiskavo v zvezi s sumom povzročitve nenaklepne letalske nesreče in večkratnega nenaklepnega umora, za zdaj proti neznanim storilcem. Preiskavo so zaupali pokrajinskemu poveljstvu karabinjerjev iz Foggie, kjer so že imenovali sodelavce za sodno medicinske in letalske ekspertize. Vzporedno je svojo preiskavo sprožila Nacionalna agencija za varnost v letalskem prometu.

Oboji bodo skušali odkriti vzroke za strmoglavljenje helikopterja in ali obstajajo posamezniki, ki so posredno ali neposredno odgovorni za nesrečo. Prevladujoči hipotezi sta za zdaj okvara helikopterja in slabe vremenske razmere.

Preiskava nesreče bi se lahko zavlekla. Foto: Zajem zaslona
Preiskava nesreče bi se lahko zavlekla. Foto: Zajem zaslona

Oče preminulega kopilota je za televizijo RaiNews med drugim izjavil, da helikopterji ob slabem vremenu na relaciji med Tremitskimi otoki in celino po navadi niso leteli in da ne razume, zakaj je bilo včeraj dopoldne drugače. Kapitana je označil kot izjemno izkušenega in previdnega človeka. Tudi kapitanov sin svojega očeta označuje kot pilota s štiridesetletnimi izkušnjami, ki je upravljal tako s helikopterji kot z letali.

V Apriceni dan žalovanja

V mestu Apricena na jugu Italije je zaradi nesreče danes dan žalovanja.

"Izražam sožalje družinam. Upam, da mi bo uspelo izraziti vso našo bolečino. Bolečine ne čutimo samo v Apuliji, temveč v vsej Italiji," je dejal predsednik dežele Apulija Michele Emiliano.

Antonio Potenza, župan kraja Apricena, pa je dejal: "K sreči se nam takšna tragedija še ni zgodila. Da jo zdaj preživljamo na svojem pragu, je res ... Ostalo mi bo za vse življenje. Česa takega res nismo pričakovali."

Umrla dva odrasla slovenska državljana in dva najstniška otroka

Helikopter, ki je redna zveza med otoki in celino, je z radarjev izginil okoli 10.30, ko je letel med krajema Apricena in San Severo. V tem času je bilo vreme na območju slabo, tudi vidljivost je bila slaba. Po izgubi stika s helikopterjem so sprožili iskalno akcijo in njegove razbitine našli nekaj pred 14. uro.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v soboto zvečer potrdili, da so v nesreči umrli štirje slovenski državljani, člani iste družine. Po poročanju POP TV-ja je v nesreči z družino tragično umrl tehnični direktor na Pro Plusu Boštjan Rigler. Kot so še sporočili z MZZ-ja, bo veleposlaništvo Slovenije v Rimu zagotovilo ustrezno pomoč, svojcem pa so izrekli iskreno sožalje.

Našli vse žrtve nesreče helikopterja v Italiji