Gazprom je že začel zapirati pipico za beloruski plin. Se bo Belorusija vdala in plačala? Foto: EPA
Gazprom je že začel zapirati pipico za beloruski plin. Se bo Belorusija vdala in plačala? Foto: EPA
Znova motnje v oskrbi z ruskim plinom?

Predsednik Medvedjev je beloruske oblasti že prejšnji teden obvestil, da bodo ustavili dotok plina v Belorusijo, če ne bodo v roku petih dni plačali svojega dolga, ki naj bi po besedah Gazproma znašal približno 200 milijonov dolarjev. Ker se je rok petih dni iztekel, je Gazpromov izvršni direktor Alexei Miller sporočil, da bodo upoštevali ukaz Medvedjeva in da bodo zaloge plina Belorusiji zmanjševali postopoma. "Zaloge plina se bodo zmanjševale na dnevni bazi, proporcionalno glede na obseg dolga," je povedal Miller.

Belorusija ponudila alternativno plačilo
Belorusija, ki je življenjsko odvisna od ruskega plina, preko njenega ozemlja pa teče tudi velik del ruskega plina za Evropo, se je zadnje čase znašla v finančnih težavah, ruski plin pa se je podražil, zato Minsk ne zmore plačati dolga. Belorusija, ki je tradicionalno sicer ruska zaveznica, je že zavrnila zahteve Gazproma in dejala, da ne bo plačala dolga, je pa ponudila, da ga poplača na drugačen način.

"Belorusija je priznala, da nam je dolžna veliko denarja, a je predlagala, da bi ga poplačala s stroji, opremo in drugimi proizvodi," je povedal Miller, že prejšnji teden pa je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko dejal, da njegova država Gazpromu ni dolžna ničesar, a da so pripravljeni rešiti vse morebitne spore.

Medvedjev je ponudbo Belorusije že zavrnil in dejal, da je mogoče tuji dolg plačati le v tuji valuti. "Gazprom ne more sprejeti plačila v pitah, maslu, siru ali drugih oblikah plačila. Sprejemamo samo denar," je povedal Medvedjev.

Dvig cene plina dviguje beloruski dolg
Rusija je cene plina za Belorusijo dvignila iz lanskih 150 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov na 169,2 dolarja za 1.000 kubičnih metrov v prvi polovici letošnjega leta in 184,8 dolarjev v drugi polovici letošnjega leta. Belorusija v nove cene ni privolila in še vedno plačuje 150 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov, kar pomeni, da bi lahko beloruski dolg do konca leta narasel na 500 ali 600 milijonov dolarjev.

Rusija še nikoli ni imela pomisekov, da bi izklopila dobavo plina državam, ki niso redno plačevale svojih obveznosti. Januarja leta 2006 in nato še leta 2009 je Rusija izklopila dobavo plina Ukrajini, ki ni plačala svojih dolgov, kar je imelo resne posledice po vsej Evropi. Ruski kritiki so Moskvi večkrat očitali, da energijo uporablja kot politično orožje.

Znova motnje v oskrbi z ruskim plinom?