Mokro tržnico z divjimi živalmi v Vuhanu so po izbruhu virusa zaprli. (Fotografija je simbolična.) Ena od dveh teorij o izvoru covida-19 je, da se je ta prenesel z živali na človeka, druga pa, da je nastal v laboratoriju. Foto: Reuters
Mokro tržnico z divjimi živalmi v Vuhanu so po izbruhu virusa zaprli. (Fotografija je simbolična.) Ena od dveh teorij o izvoru covida-19 je, da se je ta prenesel z živali na človeka, druga pa, da je nastal v laboratoriju. Foto: Reuters

Z novim koronavirusom je bilo v skoraj letu in pol po vsem svetu okuženih 168 milijonov ljudi, z boleznijo covid-19 pa je bilo potrjenih 3,5 milijona smrti. Virus so prvič potrdili na tržnici v kitajskem mestu Vuhan konec leta 2019, a izvor virusa uradno še vedno ni pojasnjen kljub preiskavi strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Biden pozval obveščevalne službe k preiskavi izvora virusa

Največji sum, da bi virus lahko vzniknil na Kitajskem, je vnesel nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki je trdil, da je virus ušel iz laboratorija, kar Kitajska vseskozi zanika. Druga razlaga, ki se je pojavila, je, da bi se virus na mokri tržnici, kjer so prodajali meso divjih živali, lahko prenesel na človeka.

Sankcije proti Kitajski

Kot kaže, želi tudi novi ameriški predsednik Joe Biden sprejeti ostrejše stališče do te zadeve.

Med ZDA in Kitajsko so odnosi zadnjih nekaj let napeti, po trgovinski vojni so ZDA, pa tudi Kanada, Evropska unija in Združeno kraljestvo, zaradi ravnanja z Ujguri sprejeli sankcije proti Kitajski, ki se je nanje že odzvala.

Biden je tako ameriški obveščevalni službi odredil nalogo, da poskusi v treh mesecih "podvojiti svoje napore" in ugotoviti, ali je covid-19 dejansko ušel iz laboratorija ali je bil to res prenos z živali na človeka.

Predsednik ZDA je sporočil, da se je ameriška obveščevalna skupnost poenotila glede dveh teorij, vendar nima na voljo dovolj informacij, da bi bila ena bolj verjetna od druge. Dve agenciji naj bi se nagibali k živalskemu izvoru, tretja k laboratorijskemu izvoru, nobena pa o tem ni povsem prepričana.

Biden je sporočil, da se je ameriška obveščevalna skupnost poenotila glede dveh teorij, vendar nima na voljo dovolj informacij, da bi bila ena bolj verjetna od druge. Foto: Reuters
Biden je sporočil, da se je ameriška obveščevalna skupnost poenotila glede dveh teorij, vendar nima na voljo dovolj informacij, da bi bila ena bolj verjetna od druge. Foto: Reuters

Biden k preiskavi pozval Kitajsko

Sorodna novica WHO: Vse kaže, da so izvor novega koronavirusa netopirji, a malo verjetno, da v Vuhanu

Biden je še dejal, da bodo ZDA v zadevi sodelovale "z enako mislečimi" državami, s katerimi bi pritisnili na Kitajsko, da bi transparentno sodelovala pri mednarodni raziskavi, ki bo temeljila na dokazih, "in omogočila dostop do vseh podatkov in dokazov". Ravno to je bila največja težava pri raziskavi WHO-ja, ki trdi, da ji Kitajska ni zagotovila vseh podatkov. Organizacija je v marčevski objavi izsledkov preiskave zapisala, da je "zelo mogoče", da je bil virus ušel iz laboratoriju.

Tudi glavni zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Anthony Fauci je vseskozi trdil, da je virus nastal s prenosom z živali na človeka, a je v zadnjem mesecu svoje pomisleke začel usmerjati k možnosti, da virus vendarle ni nastal naravno.

Kot je poročal Washington Post, vsi ameriški kongresniki niso zadovoljni z Bidnovo odločitvijo, češ, da je državni denar prenesel na WHO, zdaj pa mora zadevo voditi kongres. Poleg tega pa se je, kot je razkril CNN, Bidnova administracija odločila za preiskavo po tem, ko naj bi spomladi odredila končanje preiskave, ki so jo vodile ameriške državne institucije.

Kitajska zanika potrebo po novi preiskavi

Kitajska je v odzivu na Bidnove besede zanikala potrebo po novi preiskavi izvora pandemije. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian je ob tem dejal, da so ameriški "motivi in nameni jasni".

"Temačna zgodovina ameriške obveščevalne skupnosti je svetu že dolgo znana," je še dejal Zhao, s čimer je imel po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v mislil neutemeljene ameriške obtožbe o orožju za množično uničevanje, s katerimi so upravičili invazijo na Irak.

Preiskava izvora novega koronavirusa