Joe Biden je bil na današnjem shodu bolj energičen. Foto: Reuters
Joe Biden je bil na današnjem shodu bolj energičen. Foto: Reuters

V svojem govoru je Biden na kratko naslovil sinočnje soočenje, a brez omembe kritik, ki jih je prejel njegov nastop – tudi od demokratov.

Sorodna novica Demokrati v paniki zaradi Bidnove predstave. V igri iskanje novega kandidata?

"Ne vem, kaj ste vi počeli sinoči, ampak jaz sem preživel 90 minut na odru in razpravljal s tipom, ki ima moralo potepuške mačke," je dejal in tako ponovil eno od udarnih krilatic, ki jih je uporabil sinoči proti Trumpu. Kot je poudaril, je 78-letni nekdanji predsednik na odru med soočenjem dosledno lagal.

Kot poroča BBC, je bila množica tokrat Bidnu naklonjena in je med njegovim govorom skandirala: "Še štiri leta!"

Biden je poudaril, da je "Amerika na kocki", in opozoril, da se ZDA "nikomur ne uklanjajo – v nasprotju z drugim tipom se bomo mi postavili diktatorjem po robu", je sprožil bodico proti Trumpu, ki je v preteklosti hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Bolj kot kar koli drugega pa bomo ohranjali, varovali in branili našo demokracijo. To je med temi volitvami na kocki," je poudaril.

"Nisem več mladenič, a vem, kako opravljati to delo"

Jill in Joe Biden. Foto: Reuters
Jill in Joe Biden. Foto: Reuters

81-letni predsednik, ki je že zdaj najstarejši predsednik ZDA v zgodovini, je naslovil tudi svojo starost oz. pomisleke, da je prestar za še en mandat v Beli hiši. "Vem, da nisem več mladenič – to je očitno," je dejal ob navdušenih vzklikih iz množice.

Sorodna novica Samozavesten Trump in vidno šibak Biden o tem, kdo je slabši predsednik

"Ne hodim več tako lahko, kot sem včasih. Ne govorim več tako lahko, kot sem včasih, na soočenjih nisem tako dober, kot sem bil včasih, ampak vem, kar vem: Vem, kako govoriti resnico. Ločim dobro od slabega, vem, kako opravljati to službo," je dejal.

"Vem, kar ve tudi na milijone Američanov: ko te podrejo na tla, se pobereš. Ne bi vnovič kandidiral, če ne bi z vsem svojim srcem in dušo verjel, da lahko opravljam to delo. Lahko ga opravljam s celim svojim bitjem in dušo, preveč je na kocki," je sklenil ob vzklikih iz množice: "Imaš ti to, Joe!"

Predsednik in prva dama Jill Biden sta za tem oder zapustila ob odzvanjanju uspešnice Toma Pettyja "I Won't Back Down" ("Ne bom se uklonil").

Kot poudarja BBC, Biden očitno ne gre nikamor, demokrati pa upajo, da bo do volitev novembra polomija s soočenjem že pozabljena. Je pa res, da je za september napovedano še drugo soočenje.

Že pred sinočnjim soočenjem številni demokrati sicer niso bili zadovoljni z Bidnom kot njihovim kandidatom. Nedavna Gallupova raziskava je pokazala, da je le 42 odstotkov demokratov zadovoljnih z Bidnom kot nominirancem stranke.

Za primerjavo: pred štirimi leti je bil ta delež 56 odstotkov, kar je precej manjša podpora, kot sta je bila deležna denimo Hillary Clinton in Barack Obama. V zadnjih štirih letih je Bidnu podpora samo še dodatno padla, medtem pa se je Trumpu, kljub vsem pravnim težavam, dvignila.

Matjaž Nahtigal o soočenju Trumpa in Bidna
V prvem soočenju Biden klonil pred Trumpom