Boeingovo letalo 737 max. Foto: Reuters
Boeingovo letalo 737 max. Foto: Reuters

Podjetje je ob tem oznanilo načrt za preložitev prve dobave komercialnega letala 777X za leto dni, vlagatelje pa je opozorilo, naj se pripravijo na "precejšnje" izgube na vojaškem področju.

Nov izvršni direktor Boeinga Kelly Ortberg je po poročanju Guardiana dejal, da so potrebne "težke odločitve" in "strukturne spremembe". V petkovem dopisu delavcem je zapisal, da morajo biti "realistični glede časa, ki bo potreben za dosego ključnih prelomnic na poti do okrevanja".

Pred mesecem dni je začelo stavkati približno 33.000 Boeingovih delavcev v zveznih državah Washington in Oregon, zaradi česar se je ustavila proizvodnja letal 737 max, 767 in 777. Razlog za stavko so nesoglasja glede plač, pogajanja pa so obtičala.

Boeing se ob tem spoprijema z nizom varnostnih incidentov na njegovih letalih.

Direktor Ortberg je sporočil, da mora podjetje "nastaviti stopnje naše delovne sile tako, da bodo usklajene z našo finančno realnostjo". Dodal je, da za prihodnje mesece načrtujejo "zmanjšati obseg naše celotne delovne sile za približno 10 odstotkov". Odpuščanje naj bi vključevalo tako delavce kot člane uprave in menedžerje.

Po objavi poročil o dopisu je vrednost delnic Boeinga padla za 1,6 odstotka.