Foto: Reuters
Foto: Reuters

Družbeno omrežje je v četrtek zvečer zamudilo rok za imenovanje pravnega zastopnika v Braziliji, ki ga je določilo sodišče, zato je sodišče odredilo začasno prekinitev delovanja omrežja.

Spor sega v april, ko je brazilski sodnik Alexandre de Moraes odredil ukinitev več deset računov na omrežju X zaradi domnevnega širjenja dezinformacij, na kar se je Musk odzval, da je "svoboda govora temelj demokracije, neizvoljeni psevdosodnik v Braziliji pa jo uničuje v politične namene".

Musk je trdil, da je sodnik vrhovnega sodišča de Moraes poskušal cenzurirati omrežje, medtem ko je pravnik vztrajal, da morajo družbena omrežja slediti predpisom o sovražnem govoru.

"V Braziliji so utišali vir resnice št. 1," je v petek na omrežju X zapisal Musk.

Zaradi sodnikove odločitve bi lahko družba X izgubila enega največjih in najbolj zaželenih trgov, in to v času, ko ima Musk vse večje težave s prihodki iz oglaševanja na omrežju.

V petek pozno zvečer je bilo omrežje X v Braziliji še vedno dostopno, so pa po poročanju lokalne tiskovne agencije UOL trije največji telekomunikacijski operaterji v državi sporočili, da bodo s polnočjo onemogočili dostop do omrežja.

Zaradi spora so ta teden zamrznili bančne račune Muskovega podjetja Starlink, ponudnika satelitskih internetnih storitev. Starlink je enota Muskovega podjetja za izdelovanje raket SpaceX.

Moraes je odredil, da se družbi X, nekdanjemu Twitterju, v Braziliji začasno prepove delovanje, dokler ne izpolni vseh povezanih sodnih odredb, vključno s plačilom treh milijonov dolarjev kazni in imenovanjem lokalnega predstavnika, kot to zahteva brazilska zakonodaja.

Moraes je za začasno ustavitev omrežja pooblastil brazilsko vladno telekomunikacijsko agencijo Anatel. Agencija je za Reuters sporočila, da sledi sodniški odredbi, vendar ni navedla časovnega načrta.

Brazilskega vrhovnega sodnika Alexandra de Moraesa je pri odločitvi podprla večina vrhovnega sodišča. Foto: Reuters
Brazilskega vrhovnega sodnika Alexandra de Moraesa je pri odločitvi podprla večina vrhovnega sodišča. Foto: Reuters

Da bi uspešno zaprla promet omrežja X v Braziliji, bodo morala telekomunikacijska podjetja nehati prenašati podatke s tega omrežja, obenem pa uporabnikom spletnega mesta preprečiti, da bi se temu izognili s prikrivanjem svoje lokacije z navideznimi zasebnimi omrežji ali VPN-jem.

Moraes je tudi odredil, da se tistim, ki še naprej dostopajo do omrežja X z VPN-jem, naloži globa do 50.000 realov (8000 evrov) na dan.

Po ukazu sodišča naj bi iz svojih spletnih trgovin aplikacijo X odstranila tudi tehnološka velikana Apple in Google podjetja Alphabet ter uvedla ovire za dostop VPN, s katerim bi lahko uporabniki zaobšli prepoved, vendar je Moraes ta del odredbe nato preklical, saj naj ne bi bil potreben.

V nasprotju s števnimi drugimi državami lahko brazilski vrhovni sodniki samostojno odločajo o takšnih odlokih, vendar je Moraesa v sporu glede omrežja X podprla tudi večina 11-članskega sodišča, vključno z vrhovnim sodnikom Robertom Barrosom.

Lula: "Če ima nekdo veliko denarja, še ne pomeni, da lahko krši zakonodajo"

Spor sega na začetek leta, ko je Moraes od omrežja zahteval, da onemogoči račune, vpletene v preiskave domnevnega širjenja lažnih novic in sovraštva.

Musk je odredbo označil za cenzuro in zaprl pisarne podjetja v Braziliji, vendar je zagotovil, da bo omrežje v državi še vedno na voljo. Dejal je, da bo Starlink še naprej na voljo Brazilcem, vključno z vojsko, "dokler se ta zadeva ne razreši".

Podjetje Starlink je zaprosilo vrhovno sodišče, naj zadrži odločitev o zamrznitvi bančnih računov podjetja, češ da je izpolnilo vse sodne odredbe. Zahtevo je sodišče v petek zvečer zavrnilo.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da morajo vsa podjetja, ki delujejo v državi, izpolnjevati zakonske obveznosti. "Samo zato, ker ima nekdo veliko denarja, še ne pomeni, da lahko krši zakonodajo," je v petek za lokalni radio dejal predsednik.

Musk se je v četrtek na omrežju X posmehoval predsedniku Luli kot Moraesovemu "psičku" ter sodnika označil za "diktatorja".

Moraes v petek ni kazal, da bi spremenil mnenje. "Tisti, ki kršijo demokracijo, ki kršijo temeljne človekove pravice, bodisi osebno bodisi na družbenih omrežjih, morajo odgovarjati," je dejal.

Brazilija onemogočila dostop do omrežja X