Ameriški mediji so objavili posnetek s telesne kamere enega od policistov, kako drugi stoji nad Crooksovim truplom. Foto: Reuters
Ameriški mediji so objavili posnetek s telesne kamere enega od policistov, kako drugi stoji nad Crooksovim truplom. Foto: Reuters

FBI vodi preiskavo napada na Trumpa na predvolilnem shodu v Butlerju v Pensilvaniji 13. julija, ki ga je izvedel 20-letni domačin Thomas Matthew Crooks, njegov nagib pa še vedno ostaja neznan. Crooksa je takoj po streljanju ubil pripadnik tajne službe.

Sorodna novica Po poskusu atentata na Trumpa odstopila direktorica tajne službe Cheatle

Zaradi kritik, ki so letele na tajno službo, je v torek odstopila direktorica Kimberly Cheatle, le dan po svojem pričanju pred kongresnim odborom, kjer se je morala zagovarjati, kako je mogoče, da je tajna služba tako zatajila.

Cheatle je v svojih odgovorih sicer večkrat ponovila, da kongresu ne more podati podrobnosti primera, ker da ga preiskuje FBI.

"Napad na demokracijo"

Wray je medtem pred kongresom zatrdil, da bo zvezni preiskovalni urad storil vse, kar je v njegovi moči, da pride do dna dogajanju v Butlerju, in priznal, da ostajajo "odprta vprašanja" glede napada.

Dogodek je označil za "napad na našo demokracijo", pri tem pa obsodil politično nasilje.

Trumpa je strel zadel v uho, a ga to ni ustavilo, da ne bi zmagoslavno dvignil pesti v zrak in nakazal svojim podpornikom, da je z njim vse v redu. Foto: Reuters
Trumpa je strel zadel v uho, a ga to ni ustavilo, da ne bi zmagoslavno dvignil pesti v zrak in nakazal svojim podpornikom, da je z njim vse v redu. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali je res, da je napadalec izstrelil osem strelov, je Wray odgovoril, da so na strehi, s katere je Crooks streljal, našli osem nabojev.

Potrdil je tudi navedbe ameriških medijev, da je strelec kaki dve uri pred poskusom atentata na Trumpa okolico lokacije shoda snemal z brezpilotnim letalnikom.

Sorodna novica Vprašanja glede tajne službe, ki bi morala varovati Trumpa, ne pojenjajo

Poleg letalnika je FBI našel tudi tri eksplozivne naprave – dve v strelčevem avtomobilu in eno pri njem doma. Naprave bi bilo mogoče sprožiti na daljavo, strelec pa je nosil upravljalnik s seboj.

Wray je tudi dejal, da za zdaj ni nobenih dokazov, da bi imel strelec pomočnike.

Crooksa zanimal atentat na JFK-ja

Preiskovalci tako še naprej iščejo kakršne koli dokaze, ki bi razkrili Crooksov nagib, prav tako skušajo dešifrirati sporočila, shranjena na njegovem mobilnem telefonu.

So pa razkrili, da je v dnevih pred napadom na spletu brskal vse o atentatu na Johna F. Kennedyja, med drugim je v brskalnik vpisal, "kako daleč je bil Oswald od Kennedyja", še isti dan pa se je registriral za Trumpov shod.

Po Wrayevih besedah pogovori s Crooksovimi kolegi, analiza njegovih družbenih omrežij in preiskava njegovega doma niso prinesli nobenih trdnih dokazov glede njegovega motiva, ki da ostaja osrednja točka preiskave.

Analiza strelčevega mobilnega telefona je pokazala, da "se zdi, da je veliko brskal za članki o javnih osebah".

Wray je dejal, da ne kaže, da bi obstajal vzorec ljudi, ki jih je googlal, ampak da je bilo njegovo zanimanje za javne osebe bolj "široko". Bolj osredotočen na Trumpa naj bi postal 6. julija.