Pred vrhovnim sodiščem ZDA v Washingtonu so med odločanjem potekali protesti nasprotnikov (levo) in zagovornikov (desno) splava. Foto: Reuters
Pred vrhovnim sodiščem ZDA v Washingtonu so med odločanjem potekali protesti nasprotnikov (levo) in zagovornikov (desno) splava. Foto: Reuters

Dokončna odločitev vrhovnih sodnikov ne bo znana še nekaj mesecev, saj bo zdaj za zaprtimi vrati potekala pisna razprava s pisanji ločenih mnenj. A po prvih odzivih poznavalcev, ki so spremljali včerajšnje dogajanje, se bliža konec 50-letnega obdobja zakonite prekinitve nosečnosti vsaj v polovici Združenih držav Amerike, iz Washingtona poroča dopisnik RTV Slovenija Andrej Stopar.

Dokler ni nedvoumne razglasitve odločitve, je prezgodaj govoriti. A ne le mnenja opazovalcev, temveč tudi razpoloženje pravnikov, ki so pred vrhovnimi sodniki predstavljali stališča Misisipija in zagovornike izbire, je bilo zgovorno.

Precendenčni primer Roe proti Wade zastarel?

Pravosodna ministrica Misisipija Lynn Fitch je prepričana, da morajo imeti posamezne države pravico oblikovati svoje zakone za področje splava. Po njenem mnenju je precedenčni primer Roe proti Wade iz leta 1973 zastarel.

"Spremenile so se razmere, vlogi moškega in ženske, zahteve na delovnih mestih ... Danes ženska lažje lažje usklajuje svoje poklicno in družinsko življenje. Čeprav je družba te spremembe dosegla, jih zaradi odločitve Roe proti Wade ni mogla popolnoma udejanjiti," je dejala Fitch.

Precedenčni primer je določal 24 tednov kot mejnik za sposobnost preživetja zarodka, do katerega je še dovoljen splav. Iz včerajšnje razprave pa je bilo mogoče sklepati, da so sodniki pripravljeni podpreti misisipijski zakon, ki mejo postavlja na 15 tednov.

ZDA: se bo spremenila zakonodaja glede splava?

"Najmanj 20 zveznih držav bi lahko prepovedalo splav"

Odvetnica Centra za reprodukcijske pravice iz Jacksona v Misisipiju, Julie Rikelman, je opozorila, da je Misisipi, podobno kot Teksas, medtem že sprejel zakon o prepovedi splava po šestem tednu nosečnosti, le da še ni začel veljati.

"Če vrhovno sodišče odpravi mejo sposobnosti preživetja zarodka, zveznih držav ne bo nič več ustavilo pri prepovedi splav na kateri koli stopnji nosečnosti. To bi lahko storilo najmanj 20 držav in več, kar pomeni, da več sto tisoč žensk ne bo več moglo odločati o svojih telesih," je opozorila.

A ameriška družba se ni spremenila tako zelo, kot to trdijo nasprotniki splava. Konec koncev to dokazujeta pandemija in davek, ki ga terja od žensk. Tako kot v preteklosti bi tudi zdaj najvišjo ceno plačale ženske iz najrevnejših slojev družbe in pripadnice manjšin.