Jasveen Sangha je živela zvezdniško življenje. Foto: Instagram
Jasveen Sangha je živela zvezdniško življenje. Foto: Instagram

Med obtoženimi so sicer poleg Sanghe še dva zdravnika, njegov osebni pomočnik in znanec, vsi pa naj bi 54-letnemu Perryju dobavljali ketamin, izkoriščali njegovo zasvojenost za lasten dobiček in nazadnje privedli do njegove smrti 24. oktobra lani.

Sangho obtožnica bremeni devetih zločinov, vključno z distribucijo ketamina, ki je privedla do smrti zvezdnika Prijateljev.

41-letna Američanka, ki ima tudi britansko državljanstvo, se je na sodišču izrekla za nedolžno, a so ji prošnjo po varščini zavrnili, zato bo ostala v priporu do začetka sojenja oktobra.

Sorodna novica V povezavi s smrtjo ameriškega igralca Matthewa Perryja obtoženi tudi njegov pomočnik in zdravnika

Ketamin je močen anestetik s psihedeličnimi lastnostmi in se vse pogosteje uporablja kot alternativna terapija pri depresiji, tesnobi in drugih duševnih težavah, zlorablja pa se tudi v rekreativne namene.

Uporablja se ga tako za ljudi kot za živali kot anestetik, ker pacienti dobijo občutek odmaknjenosti od svoje bolečine in okolja. Substanco bi moral vbrizgati zdravnik, pacienti pa bi morali imeti ob tem zaradi potencialnih škodljivih učinkov strokovni nadzor, navajajo preiskovalci.

Zvezdniške stranke

Sangha naj bi Perryju ketamin dobavljala najmanj od leta 2019 dalje, poroča BBC. Njena vila v Severnem Hollywoodu je bila "imperij za preprodajo mamil", je na tiskovni konferenci povedal okrožni tožilec Martin Estrada.

V vili so med preiskavo našli več kot 80 epruvet ketamina in na tisoče tablet, vključno z metamfetaminom, kokainom in xanaxom. Prav tu naj bi preprodajalka pakirala in distribuirala mamila.

"Njene stranke so izključno bogati in slavni," navaja obtožnica, ki se pri tem sklicuje na izjave njenega soobtoženca Erika Fleminga.

Sangha je živela življenje salonske levinje, svoja potovanja in zabave pa je vestno dokumentirala na svojih družbenih omrežjih. Družila se je z zvezdniki in se med drugim udeležila tudi podelitev zlatih globusov in oskarjev.

Perryja so našli mrtvega v džakuziju v njegovi vili v Los Angelesu oktobra lani. Foto: Reuters
Perryja so našli mrtvega v džakuziju v njegovi vili v Los Angelesu oktobra lani. Foto: Reuters

Vpleteni tudi zdravniki

Kmalu po Perryjevi smrti zaradi prevelikega odmerka ketamina je objavila serijo fotografij svojega ekstravagantnega življenjskega sloga, vključno z zabavami ter potovanji na Japonsko in Mehiko. Dan pred aretacijami pa je obiskala frizerja in se pobarvala na vijoličasti odtenek.

Po navedbah tožilstva je Sangha začela dobavljati ketamin Perryju po tem, ko je zdravnik Salvador Plasencia, prav tako eden od obtoženih, izvedel, da se igralec zanima za omenjeno mamilo, pridobil pa ga je od soobtoženega zdravniškega kolega Marka Chaveza.

Plasencia naj bi tudi poučil Perryjevega asistenta, soobtoženega Kennetha Iwamaso, kako zvezdniku vbrizgati ketamin – in prav Iwamasa je igralcu nazadnje vbrizgal usodni odmerek.

Tožilstvo je v povezavi s Perryjevo smrtjo vložilo obtožnice proti petim ljudem. Foto: Reuters
Tožilstvo je v povezavi s Perryjevo smrtjo vložilo obtožnice proti petim ljudem. Foto: Reuters

Oktobra lani je Sangha začela Iwamasi dobavljati ketamin, po navedbah tožilstva pa je vedela, da bi lahko bilo mamilo smrtonosno. "Te obtožence je bolj zanimalo, kako se bodo finančno okoristili s Perryjem kot pa za njegovo dobrobit," je povedal Estrada.

Obtožena še ene smrti s ketaminom

Če bo Sangha obsojena, ji grozi najmanj desetletna zaporna kazen in največ dosmrtna.

Oblasti naj bi Sangho povezale tudi s še eno smrtjo s prevelikim odmerkom, in sicer iz leta 2019. Kot je razvidno iz sodnih dokumentov, naj bi vedela za nevarnosti ketamina, ko ga je prodala stranki po imenu Cody McLaury, ki je umrl zaradi prevelikega odmerka, potem ko je od Sanghe kupil mamilo.

Po McLauryjevi smrti ji je pisal njegov brat. "Ketamin, ki si ga prodala mojemu bratu, ga je ubil. Naveden je kot vzrok smrti," je zapisal v sporočilu preprodajalki. Nekaj dni pozneje je Sangha na spletu brskala za odgovorom na vprašanje, "ali je lahko ketamin naveden kot vzrok smrti".