Biden je dejal, da se želi s Putinom sestati poleti. Ni še jasno, ali srečanje bo. Foto: EPA
Biden je dejal, da se želi s Putinom sestati poleti. Ni še jasno, ali srečanje bo. Foto: EPA

Biden je na konferenco povabil 40 voditeljev, tudi Putina in kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

"Vladimir Putin bo predstavil pristop Rusije v kontekstu vzpostavljanja širokega mednarodnega sodelovanja z namenom premagovanja negativnih posledic svetovnih podnebnih sprememb," so po poročanju nemškega portala Deutsche Welle sporočili iz Kremlja.

Putinova udeležba nakazuje, da je ruski predsednik pripravljen na dialog z ZDA kljub novim sankcijam te države proti Rusiji.

Odnosi med Rusijo in ZDA ter EU-jem so napeti tudi zaradi zaprtja Putinovega kritika Alekseja Navalnega in nemirov na vzhodu Ukrajine.

Po poročanju Deutsche Wella pa skuša ameriška vlada iskati skupne točke ravno na področju podnebne krize.

Letos so Rusija in ZDA že izvedle pogajanja na to temo, pri čemer so kot področja sodelovanja določile gozdne požare, jedrsko energijo in območje Arktike.

Biden je dejal, da se želi poleti v Evropi osebno sestati s Putinom, da bi govorila o odnosih med državama. Ni še znano, ali srečanje bo.

Rusko gospodarstvo je še vedno močno odvisno od fosilnih goriv. A v Rusiji priznavajo, da bi vse bolj uničujoči požari v Sibiriji in zgodovinski upad količine ledu poleti v Arktiki lahko bili delno povezani s podnebnimi spremembami.

Bidnov posebni odposlanec za vprašanje podnebnih sprememb John Kerry se je konec tedna sestal s kitajskimi predstavniki in osebno povabil Ši Džinpinga na vrh.