Kongres je potrdil proračun. Foto: Reuters
Kongres je potrdil proračun. Foto: Reuters

Senat je predlog podprl že v četrtek z 68 glasovi proti 29, predstavniški dom mu je sledil z 225 glasovi za in 201 proti. Predsednik ZDA Joe Biden je vnaprej zagotovil, da bo podpisal zakon.
Biden je sicer v petek že podpisal zakon o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij do 30. decembra, ki bo v veljavi do podpisa nove zakonodaje. Brez tega bi se v petek ob polnoči po krajevnem času financiranje vladnih dejavnosti formalno prekinilo in vlada bi se morala zapreti.

Predlog zakonodaje dovoljuje porabo 858 milijard dolarjev za Pentagon in 772,5 milijarde dolarjev za civilne domače programe. V njem je tudi 45 milijard dolarjev zagotovljene pomoči Ukrajini do konca septembra, s čimer želijo v Washingtonu okrepiti zmožnosti Kijeva za obrambo pred rusko agresijo.

Obsežna 4000 strani dolga zakonodaja je naletela na ostre kritike vodje republikancev Kevina McCarthyja, ki upa, da bo 3. januarja, ko republikanci zasedejo tesno večino stolčkov, postal predsednik predstavniškega doma. McCarthy pri pogajanjih ni sodeloval, ker so ga demokrati in senatni republikanci izključili, saj da bi le namerno oviral proces. "Ta zakonodaja je nekaj najbolj sramotnega, kar se je zgodilo v tem kongresu," je dejal 57-letni republikanec.

Več tudi za štipendije in naravne nesreče

V senatu je vodja republikanske manjšine Mitch McConnell izrazil zadovoljstvo z dogovorom, ki predvideva 10-odstotno rast porabe za obrambo, kar je nad rastjo inflacije, obenem pa bo poraba za civilne programe rasla počasneje od inflacije. S tem je senator iz Kentuckyja zavrnil kritike podpornikov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki zavračajo vsakršne kompromise v kongresu.

V predlogu je 40 milijard dolarjev za pomoč skupnostim, ki so jih prizadele naravne nesreče, kot tudi sredstva za reformo volilne zakonodaje.

Demokrati se lahko pohvalijo, da bodo nekoliko višje državne štipendije za revne študente, zvezne države bodo dobile več denarja za programe boja proti odvisnosti, kmetje pa 3,7 milijarde dolarjev za odpravljanje škode po naravnih nesrečah.