Foto: Reuters
Foto: Reuters

59-letna Franchetti je nekdanja poveljnica ameriške šeste flote in pomorskih sil ZDA v Južni Koreji, poveljevala pa je tudi bojnim operacijam na rušilčcu. Njeno nominacijo mora sicer potrditi še senat. Če bo potrjena, bo prva pripadnica elitne skupine višjih vojaških poveljnikov, ki sestavljajo generalštab ameriške vojske.

Franchetti je bila šele druga ženska s štirizvezdničnim admiralskim činom. Biden je ob svoji nominaciji pohvalil njeno "obsežno znanje tako na operativnih kot političnih področjih" in dejal, da bo ob potrditvi "znova spisala zgodovino".

Po poročanju ameriških medijev Franchetti sicer ni bila prva izbira ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina, ki je predlagal admirala Samuela Papara.

Biden je namesto tega Papara predlagal za poveljnika ameriških vojaških sil na Pacifiku.

Franchetti naj bi novo vlogo prevzela jeseni, ko aktualnemu poveljniku poteče štiriletni mandat.

Kot poroča, sicer ni verjetno, da jo bo senat prav kmalu potrdil. Republikanski senator iz Alabame Tommy Tuberville trenutno blokira vse vojaške potrditve v senatu zaradi odločitve Pentagona, da plača potne stroške vojakinjam, ki morajo zaradi prepovedi splava v lastni zvezni državi v drugo, liberalnejšo.

Biden je Tubervilla kritiziral in dejal, da kar počne, "ni samo narobe, ampak nevarno". "Senator Tuberville ogroža našo zmožnost zagotavljanja, da oborožene sile ZDA ostanejo največja bojna sila v zgodovini sveta. In njegovi republikanski kolegi v senatu to vedo," je dejal.