Policist Rolfe je skušal Brooksa aretirati, ko je ta skušal pobegniti, pa ga je ubil. Foto: Reuters
Policist Rolfe je skušal Brooksa aretirati, ko je ta skušal pobegniti, pa ga je ubil. Foto: Reuters

Njegov kolega Devin Brosnan, ki je obtožen napada in kršitev prisege, naj bi bil pripravljen pričati proti Rolfu.

Brooksova smrt je zadnja v nizu primerov smrti temnopoltih Američanov, ki so jih ubili policisti, posnetki dogodka pa so pretresli javnost. Ravno zaradi takšnih primerov po ZDA od konca maja potekajo množični primeri proti rasizmu in policijskemu nasilju.

Okrožni tožilec Paul Howard je dejal, da Brooks, oče treh otrok, "nikoli ni predstavljal grožnje" in ni kazal agresivnega vedenja do dveh belih policistov.

27-letni Rolfe, ki je Brooksa ustrelil, je bil odpuščen že naslednji dan, ko je posnetek nadzorne kamere pokazal njegovo ravnanje. Obtožnica ima 11 točk, vključno z umorom, napadom s smrtonosnim orožjem in kršenjem prisege, je dejal tožilec Howard. V primeru obsodbe mu grozi dosmrtna ječa ali celo smrtna kazen.

Drugi policist, 26-letni Brosnan, je medtem obtožen napada in kršitve prisege, po streljanju pa je bil premeščen na drugo delovno mesto.

Preiskovalcem je dal izjave, ki potrjujejo obtožbe zoper Rolfa, pripravljen pa je tudi sodelovati s tožilstvom, je dejal Howard. Brosnanov odvetnik je to sicer zanikal, zanikal je tudi policistovo priznanje, da je stal na Brooksu, ko je ta umiral.

Tako Rolfe kot Brosnan sta se že predala oblastem.

Brooksova družina je pozdravilo vložitev obtožnice zoper Rolfa.

Policist Brooksa ubil, ko je ta bežal

Tožilec Howard je dejal, da je Brooks bežal od policistov in je bil 5,5 metra stran, ko ga je Rolfe z 9-milimetrsko pištolo dvakrat ustrelil v hrbet. En naboj je prestrelil Brooksovo srce.

27-letni Brooks je zadnji primer temnopolte žrtve ameriške policije. Foto: Reuters
27-letni Brooks je zadnji primer temnopolte žrtve ameriške policije. Foto: Reuters

Rolfe je po strelih vzkliknil "Pa sem ga", je dejal Howard, ki je navajal zvok z osmih videoposnetkov, vključno s tistimi, ki so jih posnele kamere policistov in telefon očividca, ki kažejo dogajanje na parkirišču.

Ko je Brooks ustreljen ležal na tleh, ga je Rolfe še dvakrat brcnil, Brosnan pa je priznal, da je stal na njegovih ramenih, ko je Brooks umiral. Kot je dejal tožilec Howard, policista nista takoj nudila prve pomoči. Za Rolfa je predlagal, naj ostane v priporu brez možnosti varščine.

Kasneje je prišlo na dan, da to ni prvi Brooksov incident - leta 2015 je bil s policijskimi kolegi že vpleten v streljanje temnopoltega osumljenca.

Trump: Upam, da bodo do Rolfa pošteni

Na televiziji Fox News je predsednik Donald Trump dejal, da ga skrbi odnos tožilcev do policista, ki je ubil Brooksa. "Upam, da bo deležen poštenega postopka, ker policija v naši državi ni bila deležna poštenega odnosa," je dejal. Glede žrtve pa je dejal, da se "ne moreš tako upirati policistom".

Vse skupaj se je začelo, potem ko je nekdo policijo obvestil, da je v avtomobilu na parkirišču pred restavracijo pijan moški, ki naj bi oviral promet. Brooks je bil na začetku postopka miren in je s policijo sodeloval. Strinjal se je s pregledom vozila za orožje, policistoma je dal svoje osebne podatke. Cel incident je trajal kar 41 minut.

Policista sta hotela Brooksa, ki je spal v vozilu, aretirati, ta pa je nato skušal pobegniti. V prerivanju je, kot kažejo posnetki, udaril policista Rolfa in policistu Brosnanu odvzel paralizator ter ga med begom uperil proti Rolfu, poroča BBC.

Tožilec Howard pa je dejal, da preiskovalci menijo, da je Rolfe takrat že vedel, da je paralizator nenevaren, saj je bil že dvakrat uporabljen. Kot je še dodal Howard, pravila policije v Atlanti prepovedujejo uporabo paralizatorja, kaj šele strelnega orožja zoper nekoga, ki beži.

En policijski naboj je zadel vozilo očividca in skoraj ubil voznika, pravijo preiskovalci.

Brooksova smrt je povzročila množične proteste v Atlanti, v nemirih pa je bila požgana omenjena restavracija. Kmalu po smrti Brooksa je odstopila načelnica policije v mestu Erika Shields, županja Keisha Bottoms pa je napovedala niz reform policije.

Nov policijski uboj temnopoltega moškega se je zgodil v času množičnih protestov proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi Američani in rasizmu, ki v ZDA potekajo že od konca maja, ko je beli policist ubil neoboroženega temnopoltega Georgea Floyda.