Strokovnjaki menijo, da so varnostne službe po tem, ko so streli že odjeknili, odzvale hitro in učinkovito. Vprašanje pa je, kako se je poskus atentata sploh lahko zgodil. Foto: EPA
Strokovnjaki menijo, da so varnostne službe po tem, ko so streli že odjeknili, odzvale hitro in učinkovito. Vprašanje pa je, kako se je poskus atentata sploh lahko zgodil. Foto: EPA

Da bodo sprožili hitro preiskavo poskusa atentata na kandidata za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so že sporočili republikanski zakonodajalci. Po tem bo predvidoma več znanega tudi o tem, ali je bila v procesu načrtovanja volilnega shoda v mestu Butler v Pensilvaniji in pri njegovem varovanju storjena kakšna napaka ali pa je šlo zgolj za dejanje posameznega oportunista oz. t. i. samotnega strelca.

Atentati, ki jih izvedejo samotni strelci, namreč veljajo za dejanja, ki jih je težko preprečiti. Pri tem je značilno, da gre pri tovrstnih storilcih za amaterje, oportuniste in ne visoko usposobljene ljudi, pravi nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Andrej Rupnik.

Kot je dodal, bo podrobnosti razkrila preiskava. "Ampak če se nekdo odloči, da bo to naredil, je to neustavljivo," je opozoril. Takšni storilci so za dosego svojega cilja pripravljeni tudi umreti, tudi zato je njihova dejanja težko preprečiti. Pomembnejši je odziv varovanja takoj po takem dogodku, pravi Rupnik. "V tem primeru se je glede na to, kar smo videli, varnostna služba razmeroma hitro odzvala in napadalca učinkovito onesposobila, tako da ni bilo še več žrtev," je dejal Rupnik.

Nekdanji predsednik Trump je imel sicer v napadu obstreljeno uho, 20-letni Thomas Matthew Crooks, ki je streljal s približno 120 metrov, pa je ubil enega udeleženca shoda, dva udeleženca zborovanja sta bila huje ranjena. Po poskusu atentata so sicer 20-letnika ustrelili pripadniki tajne službe.

Opozorila o neupoštevanju vseh mogočih oblik napada

Sorodna novica Trump preživel poskus atentata v Pensilvaniji, napadalec 20-letni Thomas Matthew Crooks

Da je po do zdaj znanih podatkih težko presojati, ali je šlo za napako varnostnih služb ali ne, pravi tudi Janez Videmšek, nekdanji vodja centra za varovanje in zaščito, ki je zadolžen za varovanje slovenskih politikov. Natančno bo treba analizirati tudi špekulacije o tem, da naj bi nekdo od očividcev policiste opozoril na človeka, ki je na strehi, kar po besedah Videmška predstavlja visoko stopnjo grožnje. Po njegovem mnenju so se varnostniki, ki izvajajo osebno varovanje Trumpa, ob slišanih strelih pravilno odzvali, bo pa treba preveriti, kako je potekal širši obveščevalni del varovanja.

Da gre povsem za napako varnostnih služb, pa opozarja upokojeni policijski inšpektor Miha Borilov, ki je bil včasih zadolžen za varovanje javnih prireditev. Kot opozarja, je "varnostna služba zatajila z vidika, da ni upoštevala vseh mogočih oblik napada na varovano osebo, predvsem napad z razdalje". Ob tem je sicer pohvalil delovanje služb, ki so po sproženih strelih hitro nevtralizirale grožnjo in zavarovale Trumpa.

Tajna služba ZDA zavrača očitke

Tajna služba ZDA je dan po poskusu atentata zanikala, da je pred volilnim shodom v Pensilvaniji zavrnila prošnjo za dodatno varovanje Donalda Trumpa. Po napadu so se namreč pojavili številni očitki proti tajni službi, med drugim pa so se pojavila ugibanja, kako je napadalcu uspelo priti tako blizu Trumpu.

Tiskovni predstavnik tajne službe Anthony Guglielmi je v odzivu na številne kritike tajne službe na družbenem omrežju X zapisal, da so očitki popolnoma napačni. "Dejansko smo zaradi povečanega tempa potovanj v času kampanje dodali varnostne vire, tehnologijo in zmogljivosti," je sporočil.

Predstavnik Trumpove kampanje Stephen Moore je namreč podvomil o pripravljenosti tajne službe pred napadom. "Trump vsekakor potrebuje več zaščite - zdaj se veliko preiskuje, ali je bila tajna služba popolnoma pripravljena," je dejal.

Predstavnik ameriškega preiskovalnega urada FBI Kevin Rojek je medtem dejal, da je presenetljivo, da je uspelo napadalcu streljati, preden so ga ubili tajni agentje.

Preiskava okoliščin poskusa napada sicer še poteka. Se bo pa morala direktorica tajne službe Kimberly Cheatle v zadevi zagovarjati pred nadzornim odborom predstavniškega doma 22. julija. "Američani si zaslužijo odgovore glede poskusa atentata na predsednika Trumpa," so sporočili iz odbora.