Trump je ob odhodu z odra zborovanja v mestu Butler v Pensilvaniji, kjer je bil v soboto zvečer žrtev poskusa atentata nanj, kljubovalno dvignil stisnjeno pest. Ob tem je vzklikal Borite se! Borite se! Borite se! Po poskusu so ga odpeljali v New Jersey. Foto: EPA
Trump je ob odhodu z odra zborovanja v mestu Butler v Pensilvaniji, kjer je bil v soboto zvečer žrtev poskusa atentata nanj, kljubovalno dvignil stisnjeno pest. Ob tem je vzklikal Borite se! Borite se! Borite se! Po poskusu so ga odpeljali v New Jersey. Foto: EPA

"Samo Bog je bil tisti, ki je preprečil, da bi se zgodilo nepredstavljivo," je nekdanji predsednik ZDA zapisal na svojem družbenem omrežju Truth Social. Dodal je, da moli za okrevanje vseh, ki so bili ranjeni, in da v srcu ohranja spomin na državljana, ki je bil ubit. Zapisal je še, da "se ne bojimo, ampak ostajamo trdni v veri in kljubujemo hudobiji".

"V tem trenutku je bolj kot kadar koli prej pomembno, da smo enotni in pokažemo pravi značaj Američanov, da ostanemo močni in odločni ter da ne dovolimo zmage zlu," je dodal 78-letnik. Potrdil je tudi, da se bo udeležil republikanske nacionalne konvencije, ki se bo začela v ponedeljek v Milwaukeeju. Predsednik Joe Biden je napovedal, da ima Trump zvišano stopnjo varovanja, prav tako so zvišali varnostne ukrepe za republikansko konvencijo.

Melania Trump napadalca označila za pošast

Prvič po napadu na Trumpa se je oglasila tudi njegova žena Melania Trump. V zapisu na omrežju je zapisala, da je "tkivo našega nežnega naroda raztrgano, vendar se morata naš pogum in zdrava pamet okrepiti in nas znova združiti kot eno".

"Ko sem gledala tisto nasilno kroglo, ki je zadela mojega moža Donalda, sem ugotovila, da sta moje življenje in Barronovo življenje na robu uničujoče spremembe. Hvaležna sem pogumnim agentom tajne službe in uslužbencem organov pregona, ki so tvegali lastna življenja, da bi zaščitili mojega moža," je zapisala in ob tem izrekla sočutje družinam nedolžnih žrtev napada. "Pošast, ki je mojega moža prepoznala kot nečloveški politični stroj, je poskušala zatreti Donaldovo strast – njegov smeh, iznajdljivost, ljubezen do glasbe in navdih. Osrednji vidiki življenja mojega moža – njegova človeška stran – so bili pokopani pod političnim strojem ..."

Ob tem je zapisala, da smo vsi ljudje in v osnovi si želimo instinktivno pomagati drug drugemu. "Ameriška politika je samo eno sredstvo, ki lahko dvigne naše skupnosti. Ljubezen, sočutje, prijaznost in empatija so nujni. In spomnimo se, da pride čas, da pogledamo čez delitve levo in desno, rdeče in modro, vsi prihajamo iz družin s strastjo, da se skupaj borimo za boljše življenje, medtem ko smo tukaj, v tem zemeljskem kraljestvu."

Zapis je sklenila s pozivom k dvigu nad sovraštvo in ozkoglede ideje, ki netijo nasilje.

Trumpova hčerka Ivanka Trump je ob drugi obletnici smrti mame Ivane Trump zapisala, da verjame, da je mama "čuvala očeta včeraj zvečer."

Prizorišče zborovanja. Foto: Reuters
Prizorišče zborovanja. Foto: Reuters

Napadalec ubil enega udeleženca shoda in ranil še dva, preden so ga ubili

Trump je preživel poskus atentata, potem ko so na njegovem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji okoli tri minute po začetku njegovega govora odjeknili streli. Trump se je, potem ko je odjeknil strel, prijel za desno uho in sklonil. Nemudoma so do njega pohiteli pripadniki tajne službe in ga z okrvavljenim ušesom odpeljali v bolnišnico.

Pripadniki tajne službe so ubili strelca, 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa, ki je v napadu s polavtomatsko puško AR-15 ubil enega udeleženca, še dva udeleženca zborovanja sta bila huje ranjena in ostajata v kritičnem stanju. Nagib Crooksovega napada, bil je deklariran republikanec, sicer še ni znan. Orožje naj bi najmanj pred šestimi meseci kupil njegov oče.

CNN navaja, da je njihova analiza pokazala, da je bil Crooks napadalec približno od 120 do 150 metrov proč od Trumpa, ko ga je ustrelil. Bil je na dvignjen na strehi stavbe tik ob prizorišču Trumpovega shoda. BBC je poročal, da naj bi eden od očividcev policiste opozoril na človeka na strehi pred streljanjem.

Lokalne oblasti naj bi, kot danes navaja CNN, opazile Crooksa že pred začetkom zborovanja, in sicer naj bi se obnašal nenavadno v bližini detektorjev za kovine. Ta informacija naj bi bila prek radijske povezave posredovana tudi tajni službi.

AP poroča, da je policija na domu napadalca našla snovi za izdelavo bomb, domnevno naj bi jih našli tudi v njegovem avtomobilu blizu prizorišča zborovanja.

Znana identiteta smrtne žrtve

Lokalni mediji so razkrili identiteto smrtne žrtve Crooksovega streljanja, umrl je 50-letni Corey Comperatore, nekdanji gasilski poveljnik. Guverner Pensilvanije Josh Shapiro je povedal novinarjem, da je bil ubit, ko se je vrgel pred svojo družino, da bi jo zaščitil pred točo krogel.
"Corey je bil vnet zagovornik nekdanjega predsednika in bil je tako navdušen, da je bil sinoči z njim v skupnosti," je po poročanju Reutersa dejal Shapiro in dodal, da "političnih nesoglasij ni mogoče nikoli, nikoli rešiti z nasiljem."

Bidna redno obveščajo

Ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je s Trumpom govoril že takoj po sobotnem napadu, redno obveščajo tako vodje preiskovalnega urada FBI kot tajne službe ZDA glede preiskave poskusa atentata na Trumpa, so sporočili iz Bele hiše. Še danes bo imel Biden novo izjavo glede poskusa atentata. Kot je že dejal, je takoj odredil neodvisno preiskavo poskusa atentata. "Z ameriškim ljudstvom bomo delili izsledke neodvisne preiskave," je dejal in dodal, da "se moramo poenotiti kot narod."

Pripadniki tajne službe so Trumpa takoj odpeljali z odra. Foto: EPA
Pripadniki tajne službe so Trumpa takoj odpeljali z odra. Foto: EPA

So varnostne službe zatajile?

Tajna služba ZDA je dan po poskusu atentata zanikala, da je pred volilnim shodom v Pensilvaniji zavrnila prošnjo za dodatno varovanje Trumpa. Po napadu so se namreč pojavili številni očitki proti tajni službi, med drugim pa so se pojavila ugibanja, kako je napadalcu uspelo priti tako blizu Trumpu.

Tiskovni predstavnik tajne službe Anthony Guglielmi je v odzivu na številne kritike tajne službe na družbenem omrežju X zapisal, da so očitki popolnoma napačni. "Dejansko smo zaradi povečanega tempa potovanj v času kampanje dodali varnostne vire, tehnologijo in zmogljivosti," je sporočil.

Da je po do zdaj znanih podatkih težko ocenjevati, ali je šlo za napako varnostnih služb ali ne, je za Radio Slovenija dejal Janez Videmšek, nekdanji vodja centra za varovanje in zaščito, ki je zadolžen za varovanje slovenskih politikov. Natančno bo treba analizirati tudi špekulacije o tem, da naj bi nekdo od očividcev policiste opozoril na človeka, ki je na strehi, kar po besedah Videmška predstavlja visoko stopnjo grožnje. Po njegovem mnenju so se varnostniki, ki izvajajo osebno varovanje Trumpa, ob slišanih strelih pravilno odzvali, bo pa treba preveriti, kako je potekal širši obveščevalni del varovanja. Da gre povsem za napako varnostnih služb, pa opozarja upokojeni policijski inšpektor Miha Borilov, ki je bil včasih zadolžen za varovanje javnih prireditev. Kot opozarja, je "varnostna služba zatajila z vidika, da ni upoštevala vseh mogočih oblik napada na varovano osebo, predvsem napad z razdalje". Ob tem je sicer pohvalil delovanje služb, ki so po sproženih strelih hitro nevtralizirale grožnjo in zavarovale Trumpa.

Zborovanje je potekalo v trdnem oporišču republikancev

Varovanje na shodu je bilo strogo, je poročal dopisnik iz ZDA Andrej Stopar, nekdanji predsednik sicer ima pravico varovanja predsedniške tajne službe, ki jo je tudi izkoristil. Dodaja še, da je zborovanje potekalo v zelo trdnem oporišču republikancev, t. i. "Trumpovi deželi", kjer običajno volijo republikance in konservativce, med katero sodi tudi pensilvansko podeželje. Tam ima Trump veliko podporo, zato verjetno tudi niso pričakovali, da bi se kaj takšnega zgodilo tam, je še dodal.

Stopar poroča, da je kraj še vedno ograjen, preiskave pa še vedno potekajo. Jutri se začenja nacionalna konvencija v Milwaukeeju, kjer pričakujejo še strožje varnostne ukrepe. To bo nedvomno dalo pečat predvolilni kampanji in verjetno tudi pospešek Trumpovi kandidaturi, še dodaja Stopar.

Nekdanji predsednik ZDA in republikanski kandidat na prihajajočih predsedniških volitvah Donald Trump je na shodu v mestu Butler v Pensilvaniji preživel poskus atentata. Strelca, 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa, so pripadniki tajnih služb ubili na kraju dogodka. Zaradi strelov atentatorja je umrl še en udeleženec shoda. Foto: EPA
Nekdanji predsednik ZDA in republikanski kandidat na prihajajočih predsedniških volitvah Donald Trump je na shodu v mestu Butler v Pensilvaniji preživel poskus atentata. Strelca, 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa, so pripadniki tajnih služb ubili na kraju dogodka. Zaradi strelov atentatorja je umrl še en udeleženec shoda. Foto: EPA

Žitnik: Nobenega dvoma ni, da bodo Trumpovi strategi atentat s pridom izkoristili

"Lahko rečem, da so se s tem poskusom atentata možnosti nekdanjega predsednika Trumpa bistveno povečale in Bidnove le še bolj zmanjšale," je v pogovoru za MMC dejal nekdanji dopisnik v ZDA Edvard Žitnik.

Žitnik poudarja, da se je dinamika predvolilne kampanje zaradi poskusa atentata popolnoma spremenila. Po njegovem mnenju bo v nadaljnji kampanji zelo pomemben čustveni element, Trump pa bo zaradi napada razumljivo deležen sentimenta podpore.

"Vsi, ki so bili najhujši kritiki Trumpa, bodo morali zaradi tega čustvenega elementa spremeniti retoriko in to njegovo možnost za izvolitev le še povečuje," poudarja Žitnik, ki opozarja, da atentat za Trumpovo kampanjo v izjemno radikaliziranem ameriškem volilnem telesu prinaša novo priložnost. "Nobenega dvoma ni, da bodo Trumpovi strategi atentat s pridom izkoristili," poudarja Žitnik.

Donald Trump preživel poskus atentata
Kritike varovanja po poskusu atentata na Trumpa