Sanjači so priseljenci, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki in si tam ustvarili dom, ves čas pa jim grozi izgon. Foto: EPA
Sanjači so priseljenci, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki in si tam ustvarili dom, ves čas pa jim grozi izgon. Foto: EPA

Zakon o tako imenovanih sanjačih (ang. dreamers), ki so jih kot mladoletne v ZDA pripeljali starši ali drugi skrbniki, je podprlo 228 kongresnikov, med njimi devet republikancev, proti pa jih je bilo 197. Gre za to, da se okrog dvema milijonoma "sanjačev" podeli pogojni zakoniti status za deset let, če nimajo resnih kriminalnih kartotek in so končali srednjo šolo.

Po izteku pogojnega roka lahko zaprosijo za redno dovoljenje za delo in bivanje oziroma zeleno karto, če so bodisi končali višjo šolo, služili v vojski ali imeli zaposlitev najmanj tri leta. Po petih letih zelene karte lahko potem zaprosijo za državljanstvo ZDA.

V tem predlogu je tudi pot do zelene karte za 400.000 priseljencev z začasnim zaščitenim statusom, ki se ne morejo varno vrniti v svoje države.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Predlog bi milijon kmetijskih delavcev ščitil pred izgonom

Malce več republikancev je glasovalo za drugi predlog o kmetijskih delavcih, ki je bil potrjen z 247 glasovi proti 174 in bi v primeru uveljavitve zagotovil zaščito pred izgonom za okrog milijon ljudi, ki so delali na ameriških kmetijah po nezakonitem prestopu meje.

V primeru potrditve zakona bodo lahko ostali v ZDA pet let in pol, kar se lahko obnovi. Pot do zelene karte pa jim bo odprta po osmih letih dela in plačilu kazni 1000 dolarjev.

Ameriško kmetijstvo brez teh ljudi ne more, zato je bilo nasprotovanje republikancev manjša. Poleg tega je tudi manjša možnost, da z leti pridejo do državljanstva in morda postanejo demokratski volivci.

Republikanci, ki so glasovali proti obema predlogoma, pa so trdili, da jim gre za načelnost. Zahtevajo, da vsak predlog zakona, ki zadeva priseljence, spremljajo tudi določila, ki naj bi okrepila preprečevanje nezakonitih prestopov. Ker tega ni, so bili proti.

Naslednja ovira senat

Demokratski predsednik Joe Biden podpira oba predloga in ju bo podpisal, vendar pa morata najprej uspeti v senatu, kjer se obeta republikanska obstrukcija oziroma filibuster. Demokrati lahko to preprečijo, če pridobijo na svojo stran deset republikancev. V nasprotnem primeru pa grozijo z ukinitvijo filibustra.

To je nevarno za eno in drugo stranko, če je v opoziciji, saj ne bo imela več nobenega vzvoda za blokado početja večinske stranke, ki ima v Beli hiši predsednika.

Demokratska večina v predstavniškem domu kongresa je podobna zakonska predloga potrdila že leta 2019, vendar ju senat ni podprl, ker ju takratna republikanska senatna večina ni niti dala v obravnavo. Tudi če bi, ju takratni republikanski predsednik Donald Trump ne bi podpisal.

Sorodna novica "Večino zaporov za priseljence bi lahko napolnili s Kanadčani in zahodnimi Evropejci"

"Sanjači" nimajo kam

Biden je odpravil politiko ločevanja otrok od staršev in otrokom, ki so prečkali mejo brez spremstva odraslih, dovolil, da ostanejo v ZDA.

Družine in odrasle posameznike pa po prijetju še naprej vračajo v Mehiko. Število nezakonitih prestopov meje sicer narašča že vse od lanskega aprila, februarja pa so ujeli 100.441 ljudi, kar je največ od marca 2019.

"Sanjači" v bistvu nimajo kam, saj so odrasli v ZDA, kar je edina domovina, ki jo poznajo in v kateri so si ustvarili družine in kariere.