Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik Feda Jerome Powell je v pogovoru za CBS dejal, da bi bile lahko junijske ocene glede krčenja gospodarstva v drugem četrtletju "zlahka med 20 ali 30 (op. odstotki). "Podatki, ki jih bomo prejeli za to četrtletje, ki se bo končalo junija, bodo zelo, zelo slabi," je dejal Powell. Po njegovem predvidevanju bi lahko gospodarski padec trajal do konca leta 2021, popolnega okrevanja pa ne bo, dokler ne bo cepiva. Kljub slabim napovedim pa je izrazil veliko zaupanje v okrevanje in dejal, da ne bi nikoli stavil proti ameriškemu gospodarstvu, poroča BBC. Predvideva, da bo v drugi polovici leta sledilo okrevanje, če se bo država izognila drugemu valu epidemije.

Sorodna novica Japonska zdrsnila v recesijo, okrevanje bi lahko trajalo več let

Tudi glede podatkov o brezposelnosti je prvi mož Feda zelo črnogled. Na vprašanje, ali bo brezposelnost narasla na od 20 do 25 odstotkov (na letni ravni), je odgovoril, da "se nakazuje več možnosti. Toda te številke se zdijo kar točne, ko govorimo o vrhu." Ob tem je poudaril, da bo padec gospodarstva najbolj prizadel najslabše plačane delavce, še posebej ženske.

Kot je pojasnil, pričakuje, da bo maja in junija izgubilo delo še veliko delavcev, potem pa, če se bodo gospodarske dejavnosti znova zagnale, bi lahko brezposelnost v drugi polovici leta upadala. "Toda na koncu leta se ne bomo vrnili na točko, kjer smo bili. To je zelo malo verjetno," svari.

Predsednik Feda Jerome Powell pravi, da bo okrevanje trajalo, vendar o njem ne dvomi. Foto: Reuters
Predsednik Feda Jerome Powell pravi, da bo okrevanje trajalo, vendar o njem ne dvomi. Foto: Reuters

Pretekli teden je Powell ameriške zakonodajalce pozval, naj sprejmejo dodatne ukrepe za oživitev gospodarstva in pomoč prebivalcem. Od srede marca se je na na zavodu za brezposelnost prijavilo več kot 36 milijonov Američanov.

"To je čas velikega trpljenja in težav. Dejansko se da ubesediti bolečine ljudi," je dejal Powell. "Gospodarstvo bo okrevalo. Mogoče bo trajalo dlje. Mogoče bo trajalo vse od konca prihodnjega leta. Dejansko ne vemo."

Čeprav je stanje zelo skrb vzbujajoče, pa je prvi mož Feda prepričan, da bi se lahko ZDA izognile gospodarski depresiji, kot je bila tista v 30. letih prejšnjega stoletja, saj je finančni sistem zdrav, epidemija koronavirusa pa je "zunanji dogodek," po katerem bi lahko gospodarstvo v celoti okrevalo.

Ameriške oblasti so v najnovejšem koraku za pomoč gospodarstvu prižgale zeleno luč za več kot 3000 milijard dolarjev vreden stimulacijski sveženj, kar predstavlja vrednost 14 odstotkov ameriškega BDP-ja. Fed je sprejel radikalne ukrepe za pomoč gospodarstvu, njegove finančne injekcije se merijo v več tisoč milijardah dolarjev.

Skoraj 90.000 mrtvih in 1,5 milijona okuženih

Testi so v ZDA doslej odkrili skoraj 1,5 milijona okuženih z novim koronavirusom in do nedelje zvečer po štetju Univerze Johnsa Hopkinsa 89.562 mrtvih. V ZDA so doslej testirali 12 milijonov ljudi ali manj kot štiri odstotke prebivalstva, kar jih postavlja na 39. mesto na svetu po testiranju na prebivalca. V New Yorku zdaj na dan opravijo že 40.000 testov, ki so za tiste brez zavarovanja zastonj na 123 mestnih klinikah CityMD, vendar pa se vsak še ne more testirati, če nima vsaj nekaj simptomov ali ne spada med nujne delavce.

Medtem se je ameriški minister za zdravje Alex Azar postavil v obrambo odločitvi guvernerjev večine ameriških zveznih držav za rahljanje ukrepov. Kot je povedal za CNN, so odločitve v rokah lokalnih oblasti, saj v "skoraj polovici okrožij niso imeli niti ene smrtne žrtve, več kot 50 odstotkov vseh obolelih pa so odkrili v samo dveh odstotkih okrožij".

Ameriški predsednik Donald Trump in minister za zdravje Alex Azar. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump in minister za zdravje Alex Azar. Foto: Reuters

Veliko prahu so dvignile njegove besede, da je pomemben dejavnik v velikem številu smrtnih žrtev slabše zdravstveno stanje Američanov, predvsem v manjšinskih skupnostih. "Na žalost je ameriško prebivalstvo zelo raznoliko. V naši družbi je veliko posameznikov, ki imajo pridružena zdravstvena stanja, še posebej v afroameriški skupnosti, za katere je tveganje v tem primeru večje, in to je na žalost stanje v zdravstvenem sistemu, ki ga moramo brez dvoma obravnavati," je dejal v pogovoru. Ko ga je voditelj Jake Tapper vprašal, ali je iz njegovih besed razbrati, da je razlog, da je za covidom-19 umrlo tako veliko Američanov, ta, da so "manj zdravi kot ljudje drugje po svetu", je odgovoril nikalno.

Večji odstotek žrtev med etničnimi manjšinami

Poudaril je, da zdravstvena stanja, kot sta povišan pritisk in sladkorna bolezen, povečujejo tveganje za zaplet v primeru obolelosti za covidom-19. Po podatkih analize raziskovalnega laboratorija American Public Media Research Lab je do 11. maja v ZDA umrlo 17.155 Afroameričanov, to je (do takrat je v ZDA umrlo več kot 80.000 ljudi, za 65.000 so imeli podatke o etnični pripadnosti in rasi) 27 odstotkov vseh smrtnih žrtev, za katere sta bili znani etnična pripadnost in rasa. Afroameričani sicer predstavljajo 13 odstotkov vseh prebivalcev v ZDA.

Na drugi strani je bil delež belopoltih med smrtnimi žrtvami 49-odstoten, pri čemer pa belopolti predstavljajo 62 odstotkov vseh prebivalcev. Latinosi predstavljajo 18 odstotkov vseh prebivalcev, v statistiki smrtnih žrtev zaradi covida-19 pa 16 odstotkov. Američani azijskega rodu predstavljajo pet odstotkov prebivalstva in tudi pet odstotkov smrtnih žrtev zaradi bolezni, še poroča CNN.

Umrli v ZDA predstavljajo 29 odstotkov vseh potrjenih žrtev za covidom-19. Modeli, ki jih za napovedi uporabljajo v Beli hiši, kažejo, da bi se lahko število smrtnih žrtev do začetka avgusta povišalo na okoli 147.000.

Navarro kritičen do CDC-ja

Svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa za trgovino Peter Navarro je ost kritike glede počasnega oz. nepravilnega odziva na epidemijo z Bele hiše preusmeril na Ameriški center za nalezljive bolezni (CDC), ki ga vodi Robert Redfield (imenoval pa ga je Trump). Po Navarrovem prepričanju je CDC odgovoren za napake glede testiranja. "Na začetku krize je CDC, ki je veljal za najbolj kredibilno ustanovo na svetu, res pustil državo na cedilu brez testiranja," je Navarro dejal v pogovoru za NBC. "Ne le, da so zavirali testiranje z birokracijo, imeli so slabe teste, in to nas je potisnilo nazaj."