Zaporniki so zaprti v neznosnih razmerah. Foto: EPA
Zaporniki so zaprti v neznosnih razmerah. Foto: EPA

Preostalih 39 ujetnikov naj se po njihovem izpusti ali pa se jim sodi.

Letos bo 20. obletnica terorističnih napadov Al Kaide na ZDA 11. septembra 2001, ko so Američani sprožili t. i. vojno proti terorizmu brez vidnega konca. Zdaj pa 75 kongresnikov v pismu Bidnu trdi, da zapor Guantánamo propada, njegovo vzdrževanje pa stane preveč denarja. Poleg tega je po njihovem to še vedno sramota za ZDA z vidika človekovih pravic.

Kongresniki trdijo, da za zapor davkoplačevalci plačujejo po 500 dolarjev na leto, kar pomeni 13 milijonov dolarjev na zapornika. V ameriškem oporišču na Kubi je bilo doslej skupaj zaprtih okrog 800 ljudi, ki so jih ZDA povezovale s terorizmom. Ti, ki so še ostali, so večinoma že tudi ostareli.

"Zapor je madež na našem mednarodnem ugledu in spodkopava naša prizadevanja za človekove pravice in vladavino prava," so zapisali kongresniki. Zaprtje zapora je napovedal že nekdanji predsednik Barack Obama, vendar mu je kongres takrat prepovedal selitev zapornikov v ZDA.

Njegov naslednik Donald Trump se je zavzemal za obstoj zapora, Biden pa za zdaj še ni sprejel nobenih ukrepov v smeri zaprtja.

Vlada predsednika Georgea Busha mlajšega je osumljene teroriste sicer zapirala na Kubi, češ da se je s tem izognila priznavanju njihovih pravic pred ameriškimi sodišči. ZDA tamkajšnje zapornike neskončno dolgo zadržujejo tudi brez vloženih obtožnic, nad njimi pa izvajajo tudi mučenje.