Elizabeth Holmes ob prihodu na izrek sodbe. Foto: Reuters
Elizabeth Holmes ob prihodu na izrek sodbe. Foto: Reuters

37-letna podjetnica je med letoma 2010 in 2015 prevarala več zasebnih vlagateljev. Trdila je, da njeno podjetje Theranos, ki se je ukvarjalo s hitrimi krvnimi testi, za kakovostno preiskavo potrebuje le nekaj kapljic krvi iz prsta. Na vrhuncu je bila vrednost podjetja Theranos ocenjena na devet milijard dolarjev. Vztrajala je, da v ta namen uporabljajo revolucionarne najsodobnejše naprave, v resnici pa so imeli v podjetju običajno opremo podjetja Siemens.

Sorodna novica Najmlajša milijarderka danes ni vredna tako rekoč nič

Kot smo poročali, je januarja porota po sedmih dneh pogovorov odločila, da je Holmes kriva goljufije in zarote, oprostili pa so jo po treh točkah, v katerih so ji očitali, da je zavajala svoje stranke, ki so plačale za preiskave. Za tri točke obtožnice, povezane s posameznimi vlagatelji v podjetje, se porota ni mogla odločiti o krivdi.

Kot poroča BBC, se bo Holmes najverjetneje pritožila na izrečeno sodbo. Grozila ji je sicer zaporna kazen do 20 let. Preden je sodnik Edward Davila povedal, kakšna je kazen, je Holmes prebrala govor, v katerem se je v solzah opravičila investitorjem in strankam. "Uničena sem zaradi svojih napak. Čutim globoko bolečino zaradi tega, kar so ljudje doživeli, ker sem jih razočarala," je dejala. "Z vsako celico svojega telesa obžalujem svoje napake," je nadaljevala.

V Washingtonu rojena Holmes, ki so jo označili za Pepelko iz Silicijeve doline, nekateri pa za ženskega Marka Zuckerberga, je študij kemičnega inženirstva na elitnem Stanfordu opustila in v Palo Altu ustanovila podjetje Theranos, ki je obljubljalo revolucijo trga krvnih preiskav. Ustanovitelji podjetja so zbrali 700 milijonov dolarjev od vlagateljev, podjetje pa tudi na krilih dobrega piarja in pravljice o mladi genialki ocenili na devet milijard, še preden so kolegi s tega področja njihovo testno napravo resno preučili v svojih študijah. Potem ko je imela pod palcem 4,5 milijarde dolarjev, je leta 2016 bankrotirala.