Caj Ing Ven in Kevin McCarthy. Foto: Reuters
Caj Ing Ven in Kevin McCarthy. Foto: Reuters

Caj se je v Predsedniški knjižnici Ronalda Reagana v mestu Simi Valley sestala z republikancem McCarthyjem in skupino kongresnikov iz obeh strank.

Gre za drugo srečanje tajvanske predsednice z ameriškim politikom tega ranga v enem letu. Avgusta lani je Tajvan namreč obiskala takratna demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, tokratno srečanje z McCarthyjem pa je prvo srečanje tajvanske predsednice oziroma predsednika predstavniškega doma na ozemlju ZDA.

Kot je dejala Caj, je "demokracija po svetu ogrožena", zato je nujno, da "svetilnik svobode sveti", poroča ameriški CNN.

McCarthy pa je poudaril "velik pomen prijateljstva ljudstev Tajvana in Amerike za svobodni svet" in dodal, da je "ključno ohranjati gospodarsko svobodo, mir in regionalno stabilnost". Dejal je tudi, da se mora prodaja orožja Tajvanu nadaljevati.

Caj se je ZDA zahvalila za njihovo podporo Tajvanu. "Močnejši smo, ko smo skupaj," je dejala.

Peking napoveduje odločne ukrepe

Srečanje v Kaliforniji je razjezilo Peking. Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo Kitajska "v odziv na povsem napačno dejanje ZDA in Tajvan sprejela močne in odločne ukrepe za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti".

Ministrstvo je ZDA še pozvalo, naj "preneha zamejevati Kitajsko z izkoriščanjem tajvanskega vprašanja".

Kitajska je v sredo pred srečanjem v bližino tajvanske obale napotila več vojaških ladij za patruljiranje in nadzor. V sredo zvečer je tajvansko obrambno ministrstvo sporočilo, da je jugovzhodno od Tajvana plula skupina kitajskih ladij na čelu z letalonosilko Šandong na poti na urjenje v zahodni Tihi ocean.

V odziv na obisk Nancy Pelosi na Tajvanu lani poleti je Peking sprožil obsežne vojaške vaje okoli Tajvana, ki ga ima Kitajske za del svojega ozemlja.

Na tiskovni konferenci po srečanju s tajvansko predsednico je McCarthy dejal, da Kitajska ne bo določala, s kom se bo pogovarjal, dodal pa je, da ni namen ZDA stopnjevati napetosti v odnosih s Pekingom.

Caj se je v Kaliforniji ustavila na poti nazaj iz Srednje Amerike, kjer je obiskala Gvatemalo in Belize.