Trump je 14. avgusta podpisal izvršni ukaz, s katerim je ByteDanceu dal na voljo 90 dni, da proda TikTok. A napovedani posel ni strukturiran kot prodaja, temveč kot partnerstvo. Foto: Reuters
Trump je 14. avgusta podpisal izvršni ukaz, s katerim je ByteDanceu dal na voljo 90 dni, da proda TikTok. A napovedani posel ni strukturiran kot prodaja, temveč kot partnerstvo. Foto: Reuters

Posel bi preprečil izvajanje Trumpovega izvršnega ukaza, ki bi prepovedal delovanje priljubljene aplikacije v ZDA. Trump za pritiske na TikTok navaja skrb za državno varnost, češ da ByteDance podatke okoli 100 milijonov ameriških uporabnikov deli s kitajsko Komunistično stranko. Podjetje očitke zanika.

Napoved posla je preložila prepoved nalaganja aplikacije v ZDA, ki bi po odločitvi ameriškega ministrstva za trgovino začela veljati danes. Ministrstvo se je odločilo prepoved preložiti na 27. september, da bi se lahko posel izpeljal.

Sorodna novica TikTok skuša preprečiti Trumpovo prepoved nalaganja te aplikacije v ZDA

BBC poroča, da bi se v skladu s poslom ustanovilo novo podjetje TikTok Global, ki bi imelo sedež v ZDA, verjetno v Teksasu. Večina direktorjev bi bilo Američanov, Američan bi bil izvršni direktor, v upravi bi bil tudi strokovnjak za varnost.

Oracle in Walmart bi postala 20-odstotna lastnika novega podjetja, pri čemer naj bi imel Orace v lasti 12,5, Walmart pa 7,5 odstotka. Podatki TikTok uporabnikov bi bili shranjeni pri Oraclu, ki bi imel tudi vpogled v izvorno kodo aplikacije.

TikTok Global bi bil v večinski lasti ameriških vlagateljev, a samo če upoštevamo, da je okoli 40 odstotkov ByteDancea (ki bi bil lastnik 80 odstotkov novega podjetja) v ameriških rokah. Posledično bi bili Oracle, Walmart in ameriški vlagatelji v ByteDanceu lastniki 53 odstotkov TikTok Globala.

Posel mora odobriti še kitajska vlada. ByteDance je sporočil, da si prizadeva skleniti dogovor, ki bi bil v skladu z ameriško in kitajsko zakonodajo.

Medtem sta Oracle in Walmart sporočila, da bi TikTok Global ustvaril več kot 25.000 novih delovnih mest in plačal za več kot pet milijard dolarjev davka v ZDA.