Donald Trump med svojimi privrženci. Foto: Reuters
Donald Trump med svojimi privrženci. Foto: Reuters

Trump je govoril pred več tisoč podporniki v mestu Wilkes-Barre v Pensilvaniji, kjer je podprl dva republikanska kandidata, Mehmeta Oza za senatorja in senatorja Douga Mastriana za guvernerja. Oba sta imela kratka govora, večino časa pa je govoril Trump.

76-letni nekdanji predsednik je v skoraj dveurnem govoru kritiziral preiskavo Zveznega preiskovalnega urada (FBI), ki je na njegovem posestvu zasegel več kot 11.000 dokumentov, med katerimi so tudi številni zaupni, za katere mu pravosodno ministrstvo očita, da jih ne bi smel odnesti iz Bele hiše po koncu predsedovanja.

Kot poroča BBC, je Trump dejal, da Biden uporablja FBI kot orožje proti njemu. Racijo je označil za "eno najbolj šokantnih zlorab položaja katere koli administracije v ameriški zgodovini".

"Niso samo vdrli v moj dom, ampak so napadli upe in sanje vsakega državljana, za katerega sem se boril od trenutka, ko sem se leta 2015 spustil po zlatih premičnih stopnicah v želji, da zastopam ljudi," je dejal.

Pred množico navdušenih podpornikov je izrazil prepričanje, da bo ta "zloraba zakona" imela posledice, "kakršnih ni videl še nihče", njegove besede navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je Bidna kritiziral po njegovem govoru prav tako v Pensilvaniji ta teden, v katerem je svojega predhodnika in njegove podpornike označil za "skrajneže", ki ogrožajo "same temelje republike".

Trump je za Bidnov govor dejal, da je bil "najbolj hudoben, sovražen in razdiralen govor, kar ga je kdaj imel kakšen ameriški predsednik".

"On je državni sovražnik. Rabi bi vedeli resnico. Državni sovražnik je on," je o Bidnu po poročanju Al Džazire dejal Trump. Zase in za svoje podpornike pa je dejal: "Mi smo tisti, ki skušamo rešiti našo demokracijo, zelo preprosto. Nevarnost demokraciji prihaja z radikalne levice, ne z desnice."

Ob kritikah zoper FBI in Bidna je Trump ponavljal tudi lažne trditve, da je bil na predsedniških volitvah leta 2020 ogoljufan, napadal je demokrate in obljubljal, da bo "rešil državo". Večkrat je pozval tudi k smrtni kazni za ljudi, ki razpečujejo mamila.

Oster govor Donalda Trumpa