Trump je preiskavo FBI-ja označil za
Trump je preiskavo FBI-ja označil za "lov na čarovnice". Foto: Reuters

Trump se je odzval le delno. Preiskavo agentov FBI na svojem floridskem posestvu in zaplembo neustrezno hranjenih dokumentov je označil za "lov na čarovnice".

Trumpu naklonjena floridska sodnica je zahtevala imenovanje tretje strani, ki naj opredeli naravo dokumentov, s tem pa je začasno ustavila kazensko preiskavo pravosodnega ministrstva.

Donald Trump se je z zaplembo predsedniškega arhiva, ki ga je neustrezno hranil v Mar-a-Lagu, svojem golfišču na Floridi, najbolj približal kazenskemu pregonu doslej. Njegovi odvetniki trdijo, da zakon o predsedniškem arhivu iz leta 1978 ne more biti podlaga za kazensko preiskavo, pred tem so zatrjevali, da ima predsednik pravico sneti pečat zaupnosti z dokumentacije, obenem pa so se razširile govorice o 73 škatlah dokumentov, ki naj bi jih svojčas zadržal Barack Obama.

Portali, ki preverjajo dejstva, so to že zavrnili, Obama je celoten arhiv takoj predal Nacionalnemu arhivu. Zahtevo Trumpovih odvetnikov po tretji strani, ki naj bi pregledala 8. avgusta zaplenjeno gradivo, pa je uslišala sodnica Aileen Cannon, ki jo je svojčas imenoval prav Donald Trump.

Eric Tucker z agencije AP je dejal: "Odvetniki nekdanjega predsednika zahtevajo, naj sodnica vztraja pri odločitvi, da pravosodno ministrstvo začasno ustavi preiskavo dokumentov iz Mar-a-Laga. Ministrstvo naj bi zbezljalo in preiskava naj bi šla v napačno smer."

Ne glede na prizadevanje Trumpove skupine, morajo ameriški predsedniki po končanem mandatu svoj arhiv predati Nacionalnemu arhivu, pojasnila, zakaj bi nekdanji predsednik sploh obdržal dokumente, ki zadevajo nacionalno varnost in menda celo jedrske zmogljivosti zavezniških držav, pa ni. Pravosodno ministrstvo tako nasprotuje zadrževanju preiskave, presenetljivo pa se je izoblikoval presek izbire tretje strani, ki naj pregleda dokumente.

Verjetno bo ta politično občutljivi postopek prepuščen uglednemu brooklynskemu sodniku Raymondu Dearieju, pristojni odbor predstavniškega doma kongresa pa je od Nacionalnega arhiva zahteval uradno preverbo, ali je nekdanji predsednik dejansko vrnil – oziroma so mu zaplenili – ves arhiv, ki mu ne pripada.

Sodnica v ZDA začasno ustavila preiskavo ministrstva