Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rumsfeld je bil obrambni minister pod predsednikom Geraldom Fordom in nekaj desetletij pozneje pod Bushem mlajšim. Njegova vloga je bila pomembna že pri snovanju ameriške strategije v času hladne vojne v 70. letih, ministroval pa je tudi v času ameriške invazije na Afganistan in Irak.

Novico o smrti je sporočila njegova družina. Umrl je zaradi t. i. diseminiranega plazmacitoma oz. multiplega mieloma, poroča New York Times.

Donald Rumsfeld je edini obrambni minister v ZDA, ki je odslužil dva nezaporedna mandata. V Fordovi administraciji je bil na položaju med letoma 1975 in 1977, v Bushevi pa med letoma 2001 in 2006. Prav tako je s hkrati najmlajši (43) in najstarejši (74) ameriški obrambni minister.

Številni so ga primerjali z obrambnim ministrom Robertom S. McNamaro, ki je zasedal položaj med vojno v Vietnamu. McNamara je leta 2003 priznal številne napake ameriškega posredovanja.

Invazije na Irak in Afganistan ni nikoli obžaloval

Rumsfeld napadov na Afganistan in Irak ni nikoli obžaloval. Invazija Iraka je ZDA stala 700 milijard dolarjev in zahtevala 4400 življenj Američanov. V Afganistanu so ameriški vojaki tudi po 20 letih še zmeraj prisotni. Medtem ko odhajajo z območja, na katerem so zrušili talibansko vlado, talibani znova širijo svoj nadzor po državi.

"S tem, ko se je regija znebila brutalnega režima Sadama Huseina, je svet postal varnejši in stabilnejši," je zapisal v svojem memoarju Znano in neznano leta 2011.