Bolsonaro je širil laži o cepljenju proti covidu-19. Foto: EPA
Bolsonaro je širil laži o cepljenju proti covidu-19. Foto: EPA

Skrajno desni predsednik Bolsonaro že vse od začetka pandemije pred skoraj dvema letoma zmanjšuje njeno resnost ter nasprotuje sprejemanju zajezitvenih ukrepov in omejitev. V preteklosti je med drugim covid-19 primerjal z lažjo gripo, ljudem svetoval, naj že "prenehajo tarnati" zaradi pandemije, na družbenih omrežjih pa redno širi lažne novice na to temo.

Nasprotuje tudi cepljenju proti covidu-19 in je v začetku leta zavračal ter namerno zavlačeval nabavo cepiv, zaradi česar je kampanja cepljenja v Braziliji stekla pozneje in počasneje. Zato mu tudi grozi uradna obtožnica.

Konec oktobra je v videuposnetku, objavljenem v živo na spletnih družbenih omrežjih, celo izjavil, da ljudje po cepljenju proti covidu-19 hitreje zbolijo za aidsom. Strokovnjaki so njegovo trditev odločno zavrnili. Zaradi te izjave sta omrežji Facebook in Youtube začasno zaprli Bolsonarova profila.

Bolsonaro, ki se sam ne želi cepiti, je svojo izjavo branil in trdil, da je zgolj navajal neki članek, poroča BBC.

Začetek preiskave glede lažnih izjav je odredil sodnik vrhovnega sodišča Alexandre de Moraes. Vrhovnemu tožilcu Augustu Arasu je naložil, naj ugotovi, ali so predsednikove izjave povezane s skupino njegovih podpornikov, ki so v preiskavi zaradi množične prozvodnje lažnih novic.

Ta skupina, ki so jo lokalni mediji poimenovali Urad sovraštva, je ves čas pandemije širila lažne informacije in pozivala k vojaškemu udaru, ki bi Bolsonaru, nekdanjemu vojaškemu častniku, omogočil neomejena pooblastila. V povezavi s preiskavo skupine je bilo aretiranih že več predsednikovih zaveznikov, vključno s predsednikom desničarske Delavske stranke Robertom Jeffersonom.

Po uradnih podatkih se je v Braziliji z novim koronavirusom okužilo več kot 22 milijonov ljudi, več kot 615.000 jih je umrlo, kar to državo postavlja na drugo mesto po številu smrti zaradi covida-19 takoj za ZDA. Pravo število bi bilo lahko še večje.