Po praznovanju v glavnem mestu Brasilia se je Bolsonaro odpravil v Sao Paulo, kjer ga je tudi pričakala množica privržencev. Foto: Reuters
Po praznovanju v glavnem mestu Brasilia se je Bolsonaro odpravil v Sao Paulo, kjer ga je tudi pričakala množica privržencev. Foto: Reuters

Še posebej je napeto v glavnem mestu Brasilia, kjer so vpoklicali dodatne policijske enote za varovanje vrhovnega sodišča po opozorilih, da bi lahko podporniki Bolsonara vdrli v poslopje. Po poročanju BBC-ja se je na predsednikov poziv k zborovanjem v mestu odzvalo na desettisoče privržencev, ki pa jim kljub kratkotrajnemu preboju policijskega kordona ni uspelo vdreti v poslopje vrhovnega sodišča.

Še v petek je Bolsonaro privržence pozval, da se na dan neodvisnosti zberejo in postavijo ultimat vrhovnemu sodišču, da se preneha vmešavati.

Predsednik je namreč vrhovno sodišče in kongres obtožil, da onemogočata njegove reforme. Šel je celo tako daleč, da je poskušal odstraniti vrhovnega sodnika Alexandra de Moraesa, ki je sprožil preiskavo Bolsonara in njegovih sodelavcev zaradi obtožb o širjenju lažnih novic.

Vrhovno sodišče je po njegovem mnenju krivo tudi slab vladni odziv na epidemijo covida-19, saj naj bi mu preprečilo hitro ukrepanje za zajezitev širjenja okužb. Epidemija je hudo prizadela Brazilijo, saj je umrlo več kot pol milijona ljudi, Bolsonaro pa je ves čas zanikal nevarnost virusa in zavračal ukrepe.

Bolsonaro se je po ulicah Brasilie zapeljal v odprtem rolls-royceu. Foto: EPA
Bolsonaro se je po ulicah Brasilie zapeljal v odprtem rolls-royceu. Foto: EPA

"To je dan, da Brazilci povedo, kam si želijo," je privržencem pred predsedniško palačo v Brasilii dejal Bolsonaro in tudi praznični dan izkoristil za obračunavanje z vrhovnim sodiščem, ko je dejal, da država ne more biti talka enega ali dveh posameznikov, s čimer je meril na vrhovne sodnike, ki jih obtožuje pristranskosti v njegovo škodo.

Padec priljubljenosti

Bolsonaro se spopada s padanjem podpore, v zadnji javnomnenjski anketi je 61 odstotkov vprašanih uspešnost njegove vlade ocenilo za slabo oziroma zelo slabo, kar je najnižja priljubljenost, odkar je januarja 2019 prevzel oblast. Naslednje volitve bodo jeseni prihodnje leto, če bi bile zdaj, bi ga po poročanju BBC-ja v prvem krogu za devet odstotnih točk premagal nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki sicer ni objavil namere, da bo kandidiral na naslednjih volitvah.

Ponekod so organizirana tudi zborovanja proti predsedniku, zaradi nevarnosti spopadov je policija poostrila varnostne ukrepe. Nekateri nasprotniki so sicer pozvali, da se na protestih proti predsedniku zberejo v nedeljo in se tako izognejo napetostim z njegovimi podporniki.