Črn dim nad zapuščenim industrijskim obratom, v katerem so zbirali odpadno plastiko. Foto: AP
Črn dim nad zapuščenim industrijskim obratom, v katerem so zbirali odpadno plastiko. Foto: AP

Predstavnik gasilcev Steve Jones je posvaril, da je dim "vsekakor strupen". "Plastika med gorenjem oddaja množico različnih kemikalij, to je skrb vzbujajoče," je sporočil na novinarski konferenci in ocenil, da bo požar gorel še nekaj dni.

Pri gašenju se je poškodoval en gasilec, o drugih ranjenih ali smrtnih žrtvah ne poročajo. Vzrok požara še ni znan.

Ameriška agencija za zaščito okolja (EPA) še ni zaznala strupenih delcev, a je pri tem poudarila, da iz varnostnih razlogov ne izvajajo testiranj znotraj evakuacijskega območja. Obstaja tudi možnost, da vročina plamenov potiska nevarne delce visoko v ozračje.

Lokalne oblasti so zaradi požara evakuirale več kot 2000 ljudi in jih pozvale, naj se ne dotikajo morebitnih delcev s požarišča, ki bi lahko pristali na njihovih dvoriščih ali hišah.

Kljub prizadevanjem gasilcev bi požar lahko gorel še nekaj dni. Foto: AP
Kljub prizadevanjem gasilcev bi požar lahko gorel še nekaj dni. Foto: AP

"Nisem imela niti čevljev, na nogah sem imela samo nogavice. Pustila sem torbico in veliko osebnih stvari ter se samo usedla v avto in odpeljala," je za CNN povedala prebivalka Brenda Jerrell.

Župan krivi upravljavca zbirališča plastike

Požar je izbruhnil v zapuščenem industrijskem obratu, v katerem so vzpostavili zbirališče odpadne plastike.

Župan mesta Richmond Dave Snow je dejal, da je zbirališče plastike pomenilo požarno nevarnost, krivdo pa je pripisal upravitelju. Kot je poudaril, so mestne oblasti že pred nesrečo poskušale posredovati pri lastniku, da bi se izognili takšni nesreči.

Mesto Richmond ima približno 35.000 prebivalcev, dim s prizorišča požara pa se po navedbah ameriških medijev širi čez mejo zvezne države v Ohio. Ameriški predsednik Joe Biden je guvernerju Indiane Ericu Holcombu že ponudil zvezno pomoč.

Živ spomin na East Palestine

Visok steber črnega dima je Američane spomnil na železniško nesrečo 3. februarja, ko se je v kraju East Palestine v zvezni državi Ohio iztiril vlak z nevarnimi snovmi. Med nadzorovanim zažigom strupenih kemikalij v iztirjenih vagonih je nastal podoben oblak črnega dima. Prebivalce kraja East Palestine so začasno evakuirali, a so se številni tudi po vrnitvi na območje pritoževali zaradi zdravstvenih težav.