Na policijo v Uvaldeju so leteli očitki, da predolgo ni ukrepala in je s tem omogočila izvedbo strelskega pohoda. Foto: EPA
Na policijo v Uvaldeju so leteli očitki, da predolgo ni ukrepala in je s tem omogočila izvedbo strelskega pohoda. Foto: EPA

Na uro in pol trajajočem zaprtem sestanku so se člani sveta odločili, da prekinejo pogodbo z Arredondom, ki je bil deležen številnih kritik staršev in lokalne skupnosti zaradi odziva organov pregona na majski strelski napad.

Arredonda so že 22. junija začasno odstavili z mesta načelnika policije, čeprav je uradno še vedno zasedal to funkcijo. Na prisilni dopust so ga poslali dan po tem, ko je direktor teksaške uprave za javno varnost Steven McCraw pričal pred državnim senatnim odborom in dejal, da je Arredondo med pokolom sprejemal "grozne odločitve".

Po McCrawovih besedah je bilo na kraju prisotnih dovolj oboroženih policistov v neprebojnih jopičih, da bi streljanje na osnovni šoli Robb ustavili tri minute po začetku. Vendar so policisti kar 77 minut čakali na hodniku, medtem pa je napadalec izvedel pokol.

Ameriška vlada preiskuje odziv policije, še vedno pa ni jasno, zakaj so policisti potrebovali toliko časa, da so se spopadli z napadalcem. Pričakuje se, da bo preiskava ponudila več podrobnosti o komunikaciji med različnimi policijskimi enotami.

Arredondo je v pogovoru za časnik Texas Tribune zatrdil, da sploh ni vedel, da je prav on odgovorna oseba pri odzivu policije na strelski pohod.

Strelski pohod na šoli v Uvaldeju je bil drugo najbolj smrtonosno tovrstno streljanje v ZDA v zadnjem desetletju po pokolu na šoli Sandy Hook v mestu Newtown v zvezni državi Connecticut leta 2012, v katerem je umrlo 26 ljudi, od tega 20 otrok, starih šest in sedem let.