Ni potrjeno, kdo je ubil Velásqueza. Tudi njegova smrt še ni uradno potrjena. Foto: EPA
Ni potrjeno, kdo je ubil Velásqueza. Tudi njegova smrt še ni uradno potrjena. Foto: EPA

Lokalni mediji ugibajo, da bi Velásqueza lahko ubili plačanci, ki upajo na nagrado.

Kolumbijske oblasti so sporočile, da ne bodo uradno potrdile njegove smrti, dokler njihovi predstavniki ne vidijo trupla.

Skupina Farc je bila marksistična skupina, ki se je več kot 50 let srdito borila proti kolumbijski vladi, leta 2016 pa je pozvala k premirju.

Velásquez je bil poveljnik ene od Farcovih enot, ki so vlivale največ strahu, znan pa je bil po silovitosti napadov. BBC poroča, da je bil odgovoren za avtomobil bombo v kolumbijskem glavnem mestu Bogotá, kjer je leta 2003 ob eksploziji umrlo 36 ljudi, skoraj 200 pa je bilo ranjenih.

Njegov sloves je bil tako velik, da je bila njegova pridružitev mirovnim pogajanjem v Havani leta 2016 za številne ljudi znak, da so gverilci resnično predani koncu oboroženega boja.

Leta 2018 pa je prekinil premirje in se leto pozneje pojavil ob nekdanjiih vodjih Farca Ivánu Márquezu in Jesúsu Santrichu na oznanitvi oblikovanja nove uporniške skupine.

Če bo Velásquezova smrt potrjena, bo to drugi veliki udarec za to skupino letos. Maja je bil v Venezueli v streljanju ubit že Santrich. Uporniki so dejali, da ga je ubila kolumbijska vojska.

Od leta 2016 je orožje položilo okoli 13.000 gverilcev Farca, skupina pa se je prelevila v manjšo politično stranko z desetimi sedeži v kolumbijskem kongresu.

Kljub temu se nasilje nadaljuje v delih Kolumbije, kjer boj proti vladnim silam nadaljuje 5000 upornikov.