ZDA so že aprila letos naznanile obsežne sankcije proti Rusiji, ki vključujejo 38 posameznikov in podjetij. Med njimi je tudi ruski notranji minister in sedem oligarhov, ki naj bi bili blizu predsedniku Vladimirju Putinu. Foto: Reuters
ZDA so že aprila letos naznanile obsežne sankcije proti Rusiji, ki vključujejo 38 posameznikov in podjetij. Med njimi je tudi ruski notranji minister in sedem oligarhov, ki naj bi bili blizu predsedniku Vladimirju Putinu. Foto: Reuters
V Washingtonu še poudarjajo, da sankcije niso usmerjene proti ruskemu narodu. Foto: Reuters

Namestnik ameriškega sekretarja za finance Sigal Mandelker je po poročanju portala RT dejal, da Rusija že občuti posledice dejanj ZDA – zunanje investicije v Rusiji so upadle za pet odstotkov, medtem ko so naložbe iz ZDA v Rusijo upadle za kar 80 odstotkov.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je lansko leto sankcionirala podjetja, tudi rusko naftno podjetje Surgutneftegaz in podjetje za električno energijo EuroSibEnergo, in posameznike, ki poslujejo z Rusijo, med njimi direktorje bank, energetskih podjetij in bližnje sodelavce ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Drzne izjave britanskega ministra
Med obiskom v Washingtonu pa je danes britanski zunanji minister Jeremy Hunt pozval EU in ZDA, naj uvedejo nove sankcije proti Rusiji zaradi zastrupitve nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala. Kot je poudaril na ameriškem inštitutu za mir, "agresivno in zlobno ravnanje Rusije spodkopava svetovni red".

Hunt je bil kritičen tudi do ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Tisti, ki z nami ne delijo vrednot, se morajo zavedati, da bo vedno treba plačati visoko ceno, če bodo prestopili mejo, pa naj gre za zasedbo ozemlja, uporabo prepovedanega orožja ali vse pogostejše kibernetske napade," je opozoril.

Lavrov: Velika Britanija zapušča EU
"Naši britanski kolegi imajo o sebi visoko mnenje," je bil v odzivu kritičen ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je še dejal v ruskem letovišču Soči, skuša država, ki zapušča Evropsko unijo, diktirati zunanjo politiko povezave in zdaj tudi ZDA. Dejal je še, da je Moskva Londonu ponudila dvostranske pogovore, a jih je Velika Britanija zavrnila.

Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini se je na pobudo britanskega ministra odzvala zadržano. Spomnila je, da je več evropskih držav po napadu na Skripala izgnalo ruske diplomate in da bi moral morebitne nove sankcije Unije soglasno potrditi Svet EU-ja.

Nekdanji ruski obveščevalec Sergej Skripal in njegova 33-letna hči Julija sta se zastrupila marca letos v britanskem Salisburyju. Britanska preiskava je ugotovila, da ju je nekdo zastrupil z živčnim bojnim strupom novičok, namazanim na kljuko vhodnih vrat njune hiše. Britanci so krivdo pripisali Rusiji, katere predsednik Vladimir Putin je Skripalu v preteklosti že grozil. Moskva krivdo za napad vseskozi zavrača.