V Guantanamu ostaja 35 zapornikov. Foto: EPA
V Guantanamu ostaja 35 zapornikov. Foto: EPA

Ves čas je trdil, da je nedolžen, obtožnica proti njemu ni bila nikoli vložena, navaja BBC.

"Pakistanski državljan Sajfulah Parača, ki je bil zaprt v Guantanamu, je bil izpuščen in je prispel v Pakistan 29. oktobra," je sporočilo pakistansko zunanje ministrstvo in ob tem sporočilo, da so zadovoljni, da je končno znova s svojo družino.

Paračo so prijeli na Tajskem leta 2003 v operaciji, ki jo je izvedel FBI. Ameriške oblasti so Parači, ki je študiral v ZDA, očitale, da je bil v stikih z nekaterimi vodilnimi osebami teroristične skupine Al Kaida, vključno z njenim vodjo Osamo bin Ladnom in Halidom Šejkom Mohamedom. Po 14 mesecih v ameriškem vojaškem zaporu v Bagramu v Afganistanu so ga premestili v Guantanamo, kamor so ameriške oblasti zaprle osumljence v vojni proti terorizmu.

V ameriškem zaporu za teroristične osumljence na Kubi je bilo tako pred leti zaprtih več sto osumljencev, ki so jih prijeli po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Predsednik ZDA Joe Biden je znova pod pritiskom, naj zapre ta zapor, izpusti ali premesti tiste, proti katerim obtožnica ni bila vložena, in nadaljuje sojenja tistim, ki so obtoženi neposrednih povezav z Al Kaido. Bidnova administracija je že lani prižgala zeleno luč za izpustitev Parače, poleg njega pa tudi še za enega Pakistanca 55-letnega Abdula Rabanija in Jemenca Utmana Abdul Al Rahima Utmana. V današnjem sporočilu pakistansko zunanje ministrstvo ni omenjalo Rabanija.

V Guantanamu je še vedno zaprtih 35 ljudi, med njimi tudi Halid Šejk Mohamed, ki je bil v poročilu komisije za 11. september 2001 označen za "glavnega arhitekta napadov 11. septembra 2001".

Odvetnik Parače je dejal, da pričakuje, da bo v prihodnjih mesecih izpuščenih še več pripornikov. "Še vedno imam tam [v Guantanamu] štiri stranke, ki so jim vsem odobrili izpustitev," je dejal za BBC in dodal, da je Guantanamo "sramota za ZDA".