Sanader je s svojo napovedano vrnitvijo v poslanske vrste sprožil nemir v vrstah HDZ-ja. Foto: EPA
Sanader je s svojo napovedano vrnitvijo v poslanske vrste sprožil nemir v vrstah HDZ-ja. Foto: EPA

Sanader je svoj mandat zamrznil sedem dni po tem, ko je 1. julija lani iz osebnih razlogov odstopil kot predsednik hrvaške vlade. Saborska komisija je zdaj ugotovila, da ni zakonskih ovir za ponovno aktivacijo njegovega poslanskega mandata, zato se lahko 22. oktobra znova vrne med poslance.

Nekdanji premier, ki se po odstopu ne more otresti očitkov o vpletenosti v številne afere, ki v zadnjih mesecih pretresajo vladajočo Hrvaško demokratsko skupnost (HDZ), je bil nosilec ene izmed volilnih list HDZ-ja, ko je stranka zmagala na parlamentarnih volitvah leta 2007.

Proti Sanaderjevi vrnitvi ni glasoval nihče izmed članov komisije in nekateri od njih naj bi bili celo užaljeni, ker se jih je v preteklih dneh omenjalo kot tiste, ki bi lahko zaustavili njegovo vrnitev v sabor, na svoji spletni strani poroča Večernji list.

Mnogo poznavalcev je ugibalo, da razlog za njegovo vrnitev v saboru leži v imuniteti, ki mu pripada kot poslancu in ga ščiti pred sodnimi procesi.

Januarja je HDZ Sanaderja izključil iz svojih vrst, potem ko je nepričakovano napovedal vrnitev v politiko, na da bi prej o tem obvestil kolege v stranki.

Barišiću takoj spet zamrznili mandat
Manj sreče kot Sanader je imel nekdanji direktor hrvaške carine in nekdanji blagajnik HDZ-ja Mladen Barišić, ki je v priporu zaradi suma korupcije v primeru podjetja Fimi-Media. Člani saborske komisije so mu namreč obnovili, a tudi takoj zamrznili poslanski mandat.

Barišiča sumijo, da je direktorjem javnih podjetij in nekaterim ministrstvom naročal, da za oglaševanje uporabljajo storitve omenjenega podjetja, denar pa naj bi nato končal v črnih skladih vladajočega HDZ-ja.

Po pisanju hrvaških medijev naj bi bil v sporne posle vpleten tudi Sanader, saj sta z Barišićem sodelovala tako v stranki kot v vladi. Kot direktor carine je bil Barišič tudi državni sekretar na finančnem ministrstvu.