Socialistka in konservativec sta že napovedala boj do zadnjih vzdihljajev, saj je želja obeh, da bi se naselila v Elizejsko palačo, velika. Foto: Reuters
Socialistka in konservativec sta že napovedala boj do zadnjih vzdihljajev, saj je želja obeh, da bi se naselila v Elizejsko palačo, velika. Foto: Reuters

To je zmaga za našo demokracijo, Francozi so odločili, da se nihče ne bo odločal namesto njih.

Nicolas Sarkozy po izvolitvi
Privrženci Segolene Royal
Navdušeni privrženci Segolene Royal so se takoj po objavi izidov zbrali na ulicah. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy
Prvak konservativne stranke po objavi izidov ni skrival svojega navdušenja. Foto: EPA

Francosko notranje ministrstvo je po preštetih vseh glasovih, razen tistih iz tujine, objavilo, da je kandidat konservativne stranke UMP Nicolas Sarkozy zbral 31,1 odstotka glasov, socialistka Segolene Royal pa 25,8 odstotka glasov.

Na tretje mesto se je z 18,5 odstotka uvrstil sredinski Francois Bayrou, desničar Jean-Marie Le Pen pa je zbral le 10,5 odstotka glasov in se tako uvrstil na četrto mesto. Preostalih osem kandidatov, ki so bili brez realnih možnosti za zmago, je dobilo le nekaj odstotkov glasov.

Preberite si program Nicolasa Sarkozyja. Preberite si program Segolene Royal.

V ospredju ponovno boj med levico in desnico
Volitve, ki se jih je udeležilo rekordno število Francozov, kar 85 odstotkov, so znova ustoličile tradicionalni boj med levico in desnico, ki ga je na zadnjih volitvah zasenčil Jean-Marie Le Pen, ko se je uvrstil v drugi krog volitev.

Bayroujevi volivci bodo odločili
Vprašanje, ki si ga zastavljajo francoski in svetovni analitiki pa je, koga bo zdaj podprlo sedem milijonov sredinskih volivcev, ki so svoje glasove podelili Francoisu Bayrouju. Ta se še ni odločil, katerega od dveh kandidatov bo podprl, bo pa to ključnega pomena, saj bodo njegovi volivci po vsej verjetnosti tisti, ki bodo 6. maja odločili, kdo bo postal novi francoski predsednik.

Poraženci so se že odločili za favorita
Večina od ostalih desetih kandidatov se je že opredelila, koga bodo podprli v drugem krogu. Tako sta Dominique Voynet iz Stranke zelenih in komunistka Marie-George Buffet že napovedali, da bosta v drugem krogu podprli Segolene Royal in svoje volivce pozvali, naj naredijo enako.

Tudi aktivist in borec za pravice kmetov Jose Bove se je opredelil v korist socialistične stranke. Arlette Laguiller iz stranke Delavski boj in Olivier Besancenot iz Revolucionarne komunistične lige se še nista jasno opredelila, koga bosta podprla, a bo to po vsej verjetnosti Royalova, saj sta oba napovedala, da je potrebno "prekrižati Sarkozyjevo pot". Gérard Schivardi, neodvisni kandidat s podporo Stranke delavcev je napovedal, da ne bo volil za socialiste

Philippe de Villiers iz Gibanja za Francijo sicer podpira Sarkozyja, a je že podal nekaj ugovorov na njegov program, predvsem kar se tiče Evrope. Frédéric Nihous iz stranke Lov, ribolov, narava in tradicija pa je dejal, da bo svojo odločitev sporočil po natančnem pregledu programov obeh kandidatov, od Le Pena pa se pričakuje, da bo podprl Sarkozyja, za katerega je dejal, a se z njim lahko pogovarja.

Takoj po objavi rezultatov rahlo boljši Sarkozy
V prvih raziskavah javnega mnenja po objavi izidov prvega kroga volitev, kjer so volivce spraševali, koga bi volili v drugem krogu 6. maja, je večjo podporo dobil Sarkozy. Ta bi zbral 54 odstotkov glasov, Segolene Royal pa 46 odstotkov, le 14 odstotkov vprašanih pa je izjavilo, da še niso odločeni, katerega kandidata bi podprli.

B. T.

To je zmaga za našo demokracijo, Francozi so odločili, da se nihče ne bo odločal namesto njih.

Nicolas Sarkozy po izvolitvi