Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Agresija mora imeti svojo ceno," je dejala predsednica Evropske komisije. Od Rusije pričakuje, da bodo zmanjšali napetosti in kakršno koli agresijo proti svojim sosedam. Evropska unija je namreč pripravljena ne le zaostriti trenutne sankcije, ampak sprejeti tudi nove ukrepe na drugih področjih od gospodarstva do financ, je posvarila.

Scholz pa je na svojem prvem obisku v Bruslju v vlogi nemškega kanclerja dejal, da so zaskrbljeni zaradi številnih ruskih vojakov na meji z Ukrajino.

Jasno je, da se bodo Nemčija, EU in številne druge države odzvale na morebitno nespoštovanje mednarodnih meja, je dodal. Prav tako je po njegovih besedah jasno, da je treba ravno tovrstno dejanje preprečiti. "V Evropi si želimo varnosti in sodelovanja," je poudaril.

Ob prvem obisku novega nemškega kanclerja v Bruslju je von der Leyen poudarila, da je zelo pomembno, da Nemčija podpira EU. Tako je po njenih besedah spodbudno, da je Scholz že tako hitro po prisegi obiskal Evropsko komisijo.

Scholz se je danes srečal še s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in se zavzel za nadstrankarsko sodelovanje na evropski ravni. "Tu sem govoril kot kancler Nemčije, ne kot socialdemokratski politik, in verjamem, da je to tudi način, kako lahko v Evropi dobro sodelujemo," je povedal.

Michel je obisk Scholza v Bruslju označil za močan signal in se mu zahvalil za proevropsko angažiranost. Za premagovanje izzivov, kot so podnebne spremembe, sta nujna sodelovanje in usklajevanje, je dodal Michel.

Scholz v Parizu in Bruslju

Scholz in Macron poudarila pomen tesnega sodelovanja

Scholz se je pred obiskom v Bruslju ustavil v Parizu, kjer sta s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom potrdila partnerstvo in sodelovanje med državama. "Gre za to, kako lahko okrepimo Evropo, evropsko suverenost v vseh dimenzijah, ki sodijo zraven," je povedal novi kancler. V to sodijo po njegovih besedah gospodarstvo, varnostna vprašanja in zunanja politika. "Pomembno je, da tu ravnamo enakopravno, da sodelujemo," je poudaril.

Macron je po srečanju dodal, da sta se s Scholzem strinjala, da želita sodelovati. Voditelja sta danes med drugim govorila o evropskem sodelovanju, podnebnih spremembah, digitalizaciji in migracijah. Francoski predsednik je glede migracij poudaril, da je treba bolje varovati zunanje meje EU-ja, okrepiti boj proti nezakonitim migracijam in tihotapcem ljudi ter izboljšati sodelovanje z državami izvora. Prebežnike, ki nimajo pravice, da ostanejo, je treba vrniti v domovine, hkrati pa je treba ohraniti pravico do azila, je dodal.

Macron je ponovil poziv Francije glede sprostitve maastrichtskih meril, ki omejujejo javni dolg in primanjkljaj. Prepričan je, da je treba več investirati v inovativne, zelene in digitalne sektorje, ki krepijo suverenost Evrope.