Schwarzenegger je podprl McCaina, ki je podobno kot kalifornijski guverner sporna figura med republikansko stranko. Foto: Reuters
Schwarzenegger je podprl McCaina, ki je podobno kot kalifornijski guverner sporna figura med republikansko stranko. Foto: Reuters
Obama je s svojo držo in retoriko videti predsedniški, čeprav sam pravi, da 'ni videti tako kot tisti predsedniki na bankovcih'. Foto: EPA
Maria Shriver med govorom v podporo Obame (v ozadju Caroline Kennedy, Oprah Winfrey in Michelle Obama)
Maria Shriver, gospa Schwarzenegger, je skupaj s Caroline Kennedy, Oprah in Michelle Obamo takole motivirala kalifornijsko volilno bazo. Foto: EPA

Schwarzi še meni, da bi bila tako John McCain kot demokratski senator Barack Obama boljša od predsednika Georgea Busha pri spoprijemanju s podnebnimi spremembami.



Schwarzenegger v Beli hiši?
"Sprejel bi njegov klic zdaj, sprejel bom njegov klic, ko bo predsednik - kadar koli. Imejte v mislih, da ne glede, kdo je predsednik, na to ne gledam kot na politično vprašanje. Na to gledam, da moramo vedno pomagati, ne glede na usmeritev administracije," pravi "Guvernator", ki je bil pred vstopom v politične vode zvezdnik akcijskih filmov, sam pa sicer zaradi avstrijskega rodu ne more kandidirati za predsednika.

Tak odnos je razburil republikance v Kaliforniji, obenem pa Schwarzeneggerju prinesel mir doma, saj je poročen s članico slavne demokratske družine Kennedy Mario Shriver, ki podpira Obamo. Schwarzi se hvali, da je s svojim pristopom prvi "post politično pristranski" guverner.

"Nestrinjanje še ne pomeni ločitve"
Schwarzenegger se pri določenih vprašanjih bistveno razlikuje od McCaina, na primer glede pravice do splava, ki ji republikanski kandidat nasprotuje, pa tudi glede vojne v Iraku in črpanja nafte ob obali. Schwarzenegger pravi, da so ZDA odvisne od nafte, in odvisnosti se ne rešiš s tem, da jo še naprej spodbujaš. McCain pa po novem podpira izkoriščanje nafte, kjer koli to želita naftna industrija in predsednik Bush.

A Schwarzenegger se zagovarja, da je še vedno več vprašanj, pri katerih se z arizonskim senatorjem strinja in zagotavlja republikancem, da je "100-odstotno za McCaina": "Da se ne strinjava v vsem, je jasno - tudi z ženo se ne. To pa še ne pomeni, da bi se morala ločiti."

Obama vnaša v tekmo rasne delitve?
Kampanja med McCainom in Obamo se medtem zadnje dni zaostruje. McCainov tabor je razburkal z oglasom, v katerem Obamo primerja z razvpitima Britney Spears in Paris Hilton, Obama pa nizke napade nasprotnika izkorišča za spodbujanje svojih privržencev, naj mu namenijo več denarja za kampanjo.

McCainova kampanja temnopoltega senatorja napada, da je v tekmo vnesel rasne delitve. Obama je namreč dejal, da skušajo republikanci znova prestrašiti volivce, med drugim s tem, da poudarjajo, da ni videti kot predsedniki na dolarskih bankovcih. Vodja McCainove kampanje Rick Davis je izjavo označil za sramotno izkoriščanje rasnih delitev.

K. S.