V Pakistanu se je končalo 40-dnevno žalovanje za ubito nekdanjo premierko. Foto: EPA
V Pakistanu se je končalo 40-dnevno žalovanje za ubito nekdanjo premierko. Foto: EPA

Strokovnjaki Scotland Yarda so na prošnjo pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa prišli na pomoč pri preiskavi atentata na nekdanjo pakistansko premierko in voditeljico opozicije, ki je bila ubita med decembrskim predvolilnim shodom.

Medtem ko so bili njena družina in privrženci prepričani, da je bila ubita zaradi strela, so oblasti in Mušaraf zatrjevali, da je bil usoden udarec v streho avtomobila, potem ko se je nedaleč stran razstrelil samomorilski napadalec.

Napadel en človek
Britanci so še odkrili, da je šlo samo za enega napadalca in ne dva, kot so najprej domnevali v Pakistanu. Potrdili so, da je napadalec res najprej streljal na Butovo, ko je ta zapuščala shod v Ravalapindiju na vzhodu države, nato pa se je razstrelil ob njenem avtomobilu, kar je bil pravi vzrok njene smrti.

Pakistanske oblasti so odgovornost za atentat pripisale sodelavcem Al Kaide in krajevnemu poveljniku islamskih skrajnežev Bajtulahu Mesudu, ki pa zanika vpletenost.

Najstnik med osumljenci
V četrek so v Pakistanu prijeli še dva osumljenca za umor Butove, kar je četrta aretacija v primeru, potem ko so prejšnji mesec že prijeli dva osumljenca, med njimi tudi 15-letnega fanta, ki naj bi bil nadomestni samomorilski napadalec.

Zaradi uboja Butove so v Pakistanu parlamentarne volitve prestavili iz januarja na 18. februar.

G. V.