Ob zaključku 40-dnevnega obdobja žalovanja se je na molitvi v Garhi Khuda Bakshu zbralo okoli 10.000 privržencev Benazir Buto. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ob zaključku 40-dnevnega obdobja žalovanja se je na molitvi v Garhi Khuda Bakshu zbralo okoli 10.000 privržencev Benazir Buto. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Osumljena terorista Rafaqata in Hasnaina so prijeli v Ravalpindiju, kjer je Butova umrla decembra lani. Drugih podrobnosti preiskovalci niso razkrili. Prejšnji mesec so aretirali 15-letnega Aicaza Šaha in Shera Zamana, ki naj bi bila prav tako vpletena v umor nekdanje premierke, in sta še vedno v priporu.

Pakistanskim preiskovalcem pomagajo britanski, ki bodo oblastem v Islamabadu predstavili svoje ugotovitve. Še vedno ni povsem jasno, ali je opozicijska voditeljica umrla zaradi strelnih ran ali eksplozije, ki je sledila nekaj trenutkov kasneje in je terjala še 20 življenj.

V atentat vpletena Al Kaida?
Pakistanska vlada trdi, da za atentatom stoji Al Kaida, ki pa je svojo vpletenost zanikala. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je na pomoč pri preiskavi povabil britanski Scotland Yard, potem ko ga je opozicija obtožila, da skuša prikriti okoliščine atentata. Pozive po preiskavi ZN-a je Mušaraf zavrnil. Pred svojo smrtjo je Butova pakistanskega predsednika in njegove zaveznike obtožila, da načrtujejo njeno smrt.

Zmaga na volitvah za izpolnitev Butine "misije"
Ob koncu 40-dnevnega žalovanja so podporniki Butove zagotovili, da bodo na parlamentarnih volitvah, ki so bile zaradi njenega uboja prestavljene, zmagali. Butin vdovec in politični naslednik Asif Ali Zardari je pred družinskim mavzolejem nagovoril zbrano množico in napovedal, da je tudi sam pripravljen postati "mučenik", da bi izpolnil Butino "misijo".

T. V.