Benazir Buto je leta 1993 postala prva premierka v kakšni muslimanski državi. V času smrti pa se ji je nasmihala zmaga na volitvah. Foto: Reuters
Benazir Buto je leta 1993 postala prva premierka v kakšni muslimanski državi. V času smrti pa se ji je nasmihala zmaga na volitvah. Foto: Reuters

"Obtožnica je vložena zoper sedem oseb, med katerimi sta tudi dva policista," je povedal državni tožilec Čavdri Azar.

Butova, dvakratna pakistanska premierka in prva ženska na tako visokem položaju v kakšni muslimanski državi, je bila ubita 27. decembra 2007 med predvolilnim zborovanjem v Ravalpindiju. Ubita je bila v dvojnem napadu, ki sta ga izvedla samomorilski bombni napadalec in strelec s puško.

V zvezi z atentatom do zdaj ni bil kaznovan še nihče. Obtožnico proti sedmerici so vložili na sodišču v Ravalpindiju. "Vsi obtoženi so zanikali krivdo in zahtevali sojenje," je pojasnil tožilec.

Policija malomarna pri varovanju
Med obtoženimi je Saud Aziz, ki je bil v času atentata vodja policije v tem mestu. Policista se bosta po besedah tožilca morala zagovarjati zaradi kršitve varnostne zakonodaje ter neustrezne zaščite Butove. Pet domnevnih talibanskih skrajnežev pa obtožnica bremeni "zločinske zarote", saj naj bi s severozahoda države privedli samomorilskega napadalca in ga skrivali v Ravalpindiju.

Nekdanji predsednik pobegnil v London
Sodelovanja pri atentatu oz. prikrivanja podatkov je bil osumljen tudi takratni predsednik Pervez Mušaraf, ki je Pakistanu vladal devet let, vse od vojaškega udara leta 1999. Februarja letos je sodišče izdalo obtožnico za Mušarafom, ki pa je pobegnil v London, od koder zanika vpletenost v umor politične tekmice.