Za Kalida Šejka Mohameda, ki je v ZDA znan tudi po kraticah KSM, so dolgo domnevali, da je napad na ZDA njegovo delo. Foto: Reuters
Za Kalida Šejka Mohameda, ki je v ZDA znan tudi po kraticah KSM, so dolgo domnevali, da je napad na ZDA njegovo delo. Foto: Reuters

Za 11. september sem odgovoren od A do Ž.

Kalid Šejk Mohamed
Napada na ZDA
Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 so ZDA začele vojno proti terorizmu, ki traja še danes. Foto: EPA
Osama bin Laden
Vodja Al Kaide in Kalid Šejk Mohamed sta se spoznala med vojno proti sovjetskim silam v Afganistanu sredi 80. let prejšnjega stoletja. Foto: epa
Priznanje za napade na ZDA

Za Osamo bin Ladna sem organiziral in izvedel napade na ZDA, je dejal Mohamed, doslej najvišji član teroristične mreže Al Kaida, ki se je znašel v ameriških rokah. Na sobotnem zaslišanju v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo je Mohamed pokazal nekaj obžalovanja zaradi žrtev, vendar jih je opravičil kot del vojne proti ZDA. "Ne maram ubijati ljudi, še posebej mi je žal, da so bili žrtve napadov tudi otroci," je dejal.

Zapisnik zaslišanja so ameriške oblasti nekoliko priredile, da ne bi prišlo do izdaje občutljivih varnostnih podatkov. Organizator napadov naj bi sicer nakazal, da Američani v tem času z njim niso ravnali najbolje. Namen zaslišanja, ki je bilo zaprto za medije in odvetnike osumljencev, je bilo ugotoviti, ali za osumljenca velja ameriška opredelitev sovražnega bojevnika, kar pomeni, da mu lahko sodijo pred posebnem vojaškim sodiščem v Guantanamu.

Zaslišanje ni prineslo nič novih podatkov, saj so Američani že prej domnevali, da je prav Mohamed glavni organizator napadov na ZDA, ki je za svojo idejo navdušil bin Ladna. V terorističnih napadih 11. septembra 2001 je umrlo skoraj 3.000 ljudi, porušena pa sta bila oba stolpa Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku in močno poškodovano poslopje Pentagona.

Bin Laden kot George Washington


Vodjo Al Kaide bin Ladna je Mohamed na zaslišanju primerjal s prvim predsednikom ZDA Georgeem Washingtonom, ki se je med ameriško revolucijo bojeval za neodvisnost od Britancev. Če bi bili zdaj v času ameriške revolucije in Washingtona prijeli Britanci, sem prepričan, da bi ga obravnavali kot sovražnega bojevnika, je dejal Mohamed, ki je sicer govoril prek svojega predstavnika.

Načrtovanje atentata na papeža
Hkrati je Mohamed priznal vpletenost še v 29 terorističnih napadov, med njimi napad na WTC v New Yorku leta 1993, napad na nočni klub na Baliju in poskus napada na letalu s čevlji bombo. Sodeloval je tudi pri načrtovanju atentata na papeža Janeza Pavla II. med njegovim obiskom na Filipinih in poskusu atentata na pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa. Je tudi glavni osumljenec za umor ameriškega novinarja Daniela Pearla, ko je ta v Pakistanu raziskoval mrežo islamskih skrajnežev.

Iz skrivnih zaporov v Guantanamo
Mohameda so prijeli marca leta 2003 v Pakistanu, ki ga je nato izročil ZDA. Skupaj s 13 drugimi zelo pomembnimi teroristi so ga skrivali v tajnih zaporih Cie po svetu, preden so lani vse skupaj pripeljali v Guantanamo. Poleg Mohameda, ki je pakistanski državljan, sta bila do zdaj zaslišana še jemenski terorist Ramzi bin Al Šajbah in libijski visoki pripadnik Al Kaide Abu Faradž Al Libi.

G. V.

Za 11. september sem odgovoren od A do Ž.

Kalid Šejk Mohamed
Priznanje za napade na ZDA