'Na območju, ki smo ga bombardirali v nedeljo, ni bilo nobenega človeka,' je sporočil predstavnik koalicija Steve Warren. Foto: Reuters
'Na območju, ki smo ga bombardirali v nedeljo, ni bilo nobenega človeka,' je sporočil predstavnik koalicija Steve Warren. Foto: Reuters

Sirsko zunanje ministrstvo je nedeljski napad obsodilo kot "sramotno agresijo". Obenem je v pismu, ki ga je naslovilo na Varnostni svet in generalnega sekretarja ZN-a, silam koalicije očitalo, da "očitno kršijo cilje ustanovne listine ZN-a". Od Varnostnega sveta ZN-a je zahtevalo, da zaradi agresije nemudoma ukrepa in sprejme korake, ki bodo preprečili, da se kaj takšnega še kdaj ponovi.

Kot trdijo v Damasku, so tuja letala v nedeljo napadla vojaški tabor na zahodu province Deir Ezor, ki jo večinoma nadzoruje Islamska država, in pri tem ubila tri sirske vojake. Tudi Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je potrdil, da je bil tabor na vzhodu Sirije res tarča napada mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA ter da so bili ubiti štirje vojaki, še 13 je bilo ranjenih. Tabor je okoli dva kilometra od območja, ki je v rokah džihadistov IS-ja.

Američani: Napadli smo 55 kilometrov stran
Če je to res, je bil to prvi napad koalicije pod vodstvom ZDA na sirske režimske sile, odkar ta od septembra lani obstreljuje cilje IS-ja v Siriji. Predstavnik mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA Steve Warren je sicer očitke Damaska zavrnil. Kot je zatrdil, niso v nedeljo izvedli nobenih napadov v delu province Deir Ezor. Edini njihovi napadi v tej provinci v nedeljo so bili po njegovih besedah 55 kilometrov stran od območja, kjer naj bi bili ubiti sirski vojaki.

Koalicijski napadi so se v zadnjem času, vsaj deloma kot odgovor na novembrske teroristične napade v Parizu, okrepili. V nedeljo so koalicijska letala tako napadla položaje IS-ja v Raki in ubile najmanj 49 ljudi, večinoma džihadistov. Zračne napade v Siriji ločeno izvaja tudi Rusija, v nasprotju z zahodno koalicijo s soglasjem oziroma celo na prošnjo sirske vlade.