Filipinske oblasti so potrdile smrt tudi drugega talca. Foto: Reuters
Filipinske oblasti so potrdile smrt tudi drugega talca. Foto: Reuters
Abu Sajaf obglavil Kanadčana

Tiskovni predstavnik predsednika Herminio Coloma je potrdil, da je bil Hall umorjen in v imenu filipinskih oblasti obsodil to dejanje. Vojska je potrdila, da so na otoku Jolo našli glavo umorjenega. Pripadniki Abu Sajafa so za njegovo izpustitev zahtevali 300 milijonov pesov (okoli 6,5 milijona dolarjev), za rok pa so postavili ponedeljek popoldne.

Hall je bil eden izmed štirih turistov, ki so jih septembra lani ugrabili z jahte v hotelskem kompleksu na otoku Samal na jugu Filipinov. Skrajneži so aprila že obglavili Johna Ridsdela, za katerega so prav tako zahtevali odkupnino 300 milijonov pesov. Usoda še dveh ugrabljenih turistov - Hallove filipinske prijateljice Marites Flor in norveškega direktorja omenjenega turističnega središča Kjartana Sekkingstada - ni znana.

Ugrabiteljem pomagali tudi tamkajšnji prebivalci?
Filipinske oblasti so po ugrabitvi četverice sprožile veliko iskalno akcijo na otoku Jolo, največjem v arhipelagu Sulu, ki leži kakih 1.000 kilometrov južno od prestolnice Manila. Oblasti sumijo, da so ugrabiteljem pri skrivanju pomagali tudi tamkajšnji prebivalci.

Abu Sajaf velja za teroristično organizacijo. Gre za skupino islamskih skrajnežev, ki jo je v začetku 90. let prejšnjega stoletja financirala tudi teroristična mreža Al Kaida. Voditelji Abu Sajafa so v zadnjih letih večkrat objavili tudi zavezništvo z džihadistično skupino, t. i. Islamska država. Abu Sajaf se zavzema za oblikovanje neodvisne Islamske države na Filipinih, kjer prevladuje katoliška vera. Kot pritisk na vlado uporablja taktike ugrabitve in nastavljanja bomb.

Abu Sajaf obglavil Kanadčana