Martelly je bil med drugim znan po tem, da je na odru preklinjal in izvajal striptiz. Foto: EPA
Martelly je bil med drugim znan po tem, da je na odru preklinjal in izvajal striptiz. Foto: EPA

Po predhodnih izidih je 50-letni "Sladki Mickey", kot je umetniško ime Martellyja, z 68 odstotki glasov premagal nekdanjo prvo damo Mirlando Manigat, ki je osvojila le 32 odstotkov glasov.

Objavi izidov je sledilo slavje privržencev novega predsednika v prestolnici Port-au-Prince. Martelly se je prek twitterja zahvalil vsem volivcem in obljubil, da bo delal v dobro vseh prebivalcev. "Skupaj bomo zmogli," je zapisal.

Martelly je predvolilno kampanjo vodil z obljubami, da bo odpravil zakoreninjeno korupcijo in neučinkovito vladanje. Obljubil je boljše življenje za Haitijce, ki si še vedno niso opomogli od lanskega katastrofalnega potresa, v katerem je umrlo 300.000 ljudi in na kolena spravilo že tako slabotno gospodarstvo.

Svež in neizkušen veter
Po mnenju analitikov je zmaga včasih provokativnega pevca znak zasičenosti prebivalcev s politiki, ki so na oblasti, kot tudi s tistimi, ki so v opoziciji.

"Martellyju je uspelo ujeti razpoloženje volivcev, ko je premeteno uporabil svojo podobo 'porednega fanta' in s tem okrepil svoj status popolnega 'avtsajderja', ki simbolizira spremembo," je dejal poznavalec Haitija in profesor na univerzi Virginia Robert Fatton.

Martelly, ki je med nastopi na odru uporabljal lasulje in plenice ter prepeval s spuščenimi hlačami, pred kandidaturo na volitvah ni imel nobene izkušnje s politiko.