Razmere v državi so vse bolj nevzdržne. Foto: EPA
Razmere v državi so vse bolj nevzdržne. Foto: EPA

V tej zahodnoafriški državi vladajo kaotične razmere od predsedniških volitev prejšnji mesec. Neodvisna volilna komisija je za zmagovalca razglasila kandidata opozicije Alassana Outtaraja, a ustavni svet je izide razveljavil in za predsednika razglasil Laurenta Gbagboja.
Združeni narodi, Afriška unija in druge mednarodne organizacije so za zmagovalca priznali Outtaraja, a Gbagbo noče odstopiti.
"V preteklem tednu se sile državne varnosti, zveste Gbagboju, alarmantno pogosto zatekajo k zastrahovanju civilnega prebivalstva, še posebej podpornikov izvoljenega predsednika Outtaraja," je po poročanju CNN-a dejal Ban. "Med taktikami so ugrabitve, umori in razmah sovražnega govora prek državne televizije in radia. Obstaja resnična nevarnost vrnitve v državljansko vojno."
Medtem je Gbagbo v kljubovalnem govoru razglasil, da je predsednik in legitimni zmagovalec on ter da bi bil pripravljen pozdraviti mednarodni odbor, ki bi pregledal izide volitev, če bi se tako lahko izognil nadaljnjemu nasilju. "Nočem prelivanja krvi. Nočem več vojne," je poudaril.
Tujci tarče?
Na Gbagbojeve besede je pred novinarji opomnil tudi vodja mirovnik sil ZN-a Alain Le Roy: "Gospod Gbagbo je bil zelo jasen. Želi si ustavitev nasilja, konec krvi. Zato bi morale vse njemu privržene sile takoj končati provokacije, spodbujanje k nasilju, kršitve človekovih pravic in provociranje misije UNOCI. Izpolniti moramo mandat in ta mandat bomo izpolnili."

Da je položaj resen, priča tudi podatek, da je Francija danes pozvala svoje državljane, naj zapustijo državo. Vladni predstavnik Francois Baroin po poročanju BBC-ja pravi, da je to "previdnostni" ukrep. V Slonokoščeni obali je približno 15.000 francoskih državljanov. "Tiste, ki lahko, pozivamo, da začasno zapustijo Slonokoščeno obalo, dokler se razmere ne umirijo," je dejal Baroin.
Tuje oblasti se bojijo, da bi 10.000 pripadnikov ZN-a in drugi tujci ob zaostritvi napetosti postali tarče.