V času pandemije se je ogromno dela iz pisarn premaknilo v domove. Foto: Pixabay
V času pandemije se je ogromno dela iz pisarn premaknilo v domove. Foto: Pixabay

Dogodek se je zgodil že leta 2018. Moški se je iz spalnice odpravil v nadstropje nižje po zavitih stopnicah v dnevno sobo, saj je bil z delodajalcem dogovorjen za delo od doma. Pri tem mu je spodrsnilo in poškodoval si je hrbet. Zavarovalnica njegovega delodajalca mu ni želela izplačati odškodnine zaradi poškodbe na delovnem mestu.

Moški se je pritožil, zvezno prizivno sodišče za socialne zadeve pa je zdaj odločilo, da se "prvi jutranji premik od postelje do domače pisarne lahko šteje za prihod na delo", kar pomeni, da vse nesreče na tej poti pokriva zavarovalnina. Dodali so, da mora zavarovalnica kriti škodo v enaki meri, ne glede na to, ali se neki dogodek zgodi na sedežu delodajalca ali na domačem delovnem mestu "oziroma na kateri koli drugi lokaciji, na kateri je zaposleni", piše Washington Post.

Sodišče sicer ni pojasnilo, ali je moški od doma delal stalno ali začasno. Sodniki so še dodali, da je bila pot moškega iz spalnice do računalnika "usluga na željo delodajalca".

Razsodba bi lahko odprla več zanimivih tem, sploh zaradi razmer v zadnjih dveh letih, ko se je veliko zaposlenih zaradi pandemije covida-19 iz pisarn premaknilo v svoje domove.

Kaj pa nesreča na poti po kavo?

V Italiji pa je prejšnji mesec vrhovno sodišče razsodilo, da so odmori za kavo tveganje samih delavcev. Odločalo je namreč o primeru neke zaposlene, ki se je leta 2009 na poti po kavo spotaknila in si zlomila zapestje.

Sodišče je presodilo, da se "poškodbe, povezane z odmori za kavo zunaj delovnega mesta, ne morejo šteti kot poškodbe na delovnem mestu, zato delodajalcu ni treba plačati odškodnine zanje". Odvetnik tožnice pa je trdil, da njegova stranka ni zapustila pisarne, da bi šla po nakupih, ampak je skušala zadovoljiti svojo "psihološko potrebo".