Zaradi dolgoletnega brezvladja v Somaliji so postale njene vode raj za pirate. Foto: EPA
Zaradi dolgoletnega brezvladja v Somaliji so postale njene vode raj za pirate. Foto: EPA

V jutranji akciji okoli 30 pripadnikov francoskih posebnih enot na luksuzni jahti je bil ubit en pirat, preostalih šest pa je bilo zajetih - skupaj z osvobojenima talcema so jih na vojaški ladji odpeljali v francosko vojaško oporišče v sosednjem Džibutiju. To je že drugič letos, da so francoski vojaki posredovali proti somalijskim piratom.

Prometno živahno morje ob somalijski obali v Adenskem zalivu velja za eno najnevarnejših voda na svetu, saj na številne ladje nenehno prežijo pirati, ki po ugrabitvi plovil in talcev zahtevajo odkupnino. S talci po navadi ne ravnajo surovo, saj jim je le do denarja in nimajo drugih zahtev. Samo letos so somalijski pirati ugrabili več kot 30 ladij.

Sarkozy: Piratstvo ogroža osnovne pravice
"Ta operacija je opozorilo vsem tistim, ki so vpleteni v kriminalno dejavnost. Francija ne bo dopustila, da se kriminal izplača," je po operaciji dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je poudaril, da to ni osamljen primer, ampak gre za dobro razvito kriminalno industrijo, ki ogroža osnovne pravice - svobodo do gibanja in mednarodnega trgovanja.

Tunolovke v varno zavetje
A pirate francoska akcija ni prestrašila, saj je kmalu zatem njihova žrtev tanker z lastništvom v Hongkongu. Po podatkih mednarodnega pomorskega urada, ki spremlja piratske dejavnosti po vsem svetu, je bilo skupaj s tankerjem ugrabljenih 22 članov posadke. V strahu pred novimi ugrabitvami se je več kot 20 evropskih tunolovk umaknilo v varno zavetje morja okoli Sejšelov.

G. V.