Wildersa od leta 2004, ko je radikalni islamist ubil nizozemskega režiserja Thea Van Gogha, ščiti policija. Foto: Reuters
Wildersa od leta 2004, ko je radikalni islamist ubil nizozemskega režiserja Thea Van Gogha, ščiti policija. Foto: Reuters

Nizozemski poslanec Geert Wilders je lani posnel sporni dokumentarec Fitna, v katerem je islam izenačil z nasiljem, Koran pa s knjigo Moj boj Adolfa Hitlerja. Fitna, beseda iz Korana, ki se včasih prevaja kot "konflikt", v prvem prizoru pokaže kopijo islamske svete knjige, sledijo pa posnetki terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001, na London julija 2005 in na Madrid marca 2004. Dokumentarec se konča s pozivom: "Ustavite islamizacijo. Branite našo svobodo."

Wilders je dokumentarec leta 2008 objavil na internetu in z njim močno razburil islamski svet. Nizozemski premier Jan Peter Balkenende je takrat izjavil, da je napačno enačiti islam z nasiljem in da Fitna nima "drugega namena kot žaliti". Na vprašanje o vplivu dokumentarca je Wilders povedal: "To ni cilj filma, a ljudje bodo morda užaljeni, to vem. Pa kaj potem, to je njihova težava, ne moja."

Sovražni govor - svoboda govora
"V demokratičnem sistemu se sovražni govor šteje za tako resnega, da je v splošnem interesu, da se potegnejo jasne meje," je zapisalo sodišče v Amsterdamu. Wilders je odločitev sodišča označil kot črn dan zanj in za svoboda govora. "Pretresen sem. Tega nisem pričakoval," je izjavil.

Stranka svobode (PVV), ki jo vodi Wilders, ima v spodnjem domu nizozemskega parlamenta devet poslancev. Svojo priljubljenost pridobiva zaradi strahu in nezadovoljstva zaradi muslimanskih priseljencev.

T. V.