Beograd in Priština kljub številnim prizadevanjem za sprejemljivo rešitev še vedno ostajata na nasprotnih bregovih. Foto: EPA
Beograd in Priština kljub številnim prizadevanjem za sprejemljivo rešitev še vedno ostajata na nasprotnih bregovih. Foto: EPA
Srbski načrt za Kosovo

Načrt so srbski poslanci sprejeli na izredni seji, v izjavi za javnost pa so zapisali, da načrt predstavlja enotno srbsko politiko do Kosova, če bo to enostransko razglasilo neodvisnost.

Minister za Kosovo in Metohijo Slobodan Samardžić je povedal, da je Akcijski načrt dokument z najvišjo stopnjo državne tajnosti, ki mora za javnost tak tudi ostati, in dodal, da je "najpomembnejše, da bodo državni organi v primeru neodvisnosti delovali v skladu s tem načrtom".

Kljub zaupnosti znani nekateri ukrepi
Podrobnosti načrta, ki so ga sicer začeli snovati že pred tremi meseci, so dobro varovana skrivnost, kljub temu pa je v javnost pricurljalo nekaj podrobnosti: Srbija naj ne bi vojaško posredovala, čakajo pa Kosovo blokada dobave električne energije iz Srbije, trgovinski embargo, prebivalcem Kosova pa naj bi onemogočili vstop v Srbijo in jim močno otežili dostop do zahodnih držav. Med možnimi ukrepi se omenja tudi odpoklic srbskih veleposlanikov iz držav, ki bodo priznale neodvisno Kosovo.

Načrt naj bi vseboval ukrepe za vsako ministrstvo posebej, pripravili pa so se tudi na morebiten val beguncev srbske etnične manjšine. "Načrt je le izkaz odločenosti, da se Kosovu ne bomo preprosto odpovedali, ni pa nujno, da bomo ukrepe tudi uresničili," je povedal neimenovan vir iz srbske vlade.

Zahodne države bodo priznale Kosovo
Kosovo naj bi neodvisnost enostransko razglasilo v začetku februarja, po končanem drugem krogu volitev za novega srbskega predsednika. Kljub vztrajnemu večmesečnemu nasprotovanju Srbije so kosovski Albanci odločeni, da bodo postali samostojna država, v tem prizadevanju pa imajo tudi podporo številnih zahodnih držav, med drugim tudi ZDA in Nemčije ter drugih evropskih držav.

B. T.

Srbski načrt za Kosovo