Srbi so se s težkim srcem poslovili od Kosova. Foto: EPA
Srbi so se s težkim srcem poslovili od Kosova. Foto: EPA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić se je v New Yorku udeležil tiskovne konference. Foto: EPA
Srbija išče pravico pri OZN

Predlog je Generalni skupščini izročil srbski zunanji minister Vuk Jeremić, ki je na novinarski konferenci v New Yorku ob tem zagotovil, da bo Srbija odločitev ICJ-ja spoštovala. Besedilo resolucije je kratko in jedrnato.



Odločitev ICJ-ja bo Srbija spoštovala
Jeremić je ponovil, da se je Srbija odločila za miroljubno pot reševanja krize in da ni sprejela niti gospodarskih sankcij proti Kosovu. Vse kar želi, je to, da o skladnosti z mednarodnim pravom odločitve o razglasitvi neodvisnosti Kosova odloči ICJ. Na vprašanje, ali bo potem Srbija odločitev, kakršna koli že bo, spoštovala, je Jeremić odgovoril, da bo.

Kosovo je razglasilo samostojnost 17. februarja, do zdaj pa je to nekdanjo srbsko pokrajino, ki je od leta 1999 pod mednarodno upravo, priznalo 45 držav. Srbija in njena zaveznica v Varnostnem svetu ZN-a, Rusija, vztrajata, da je odcepitev Kosova nezakonita.

V lovu na vojne zločince
Jeremić je dejal, da bi mnenje ICJ-ja, čeprav le svetovalne narave in nezavezujoče, vneslo več jasnosti v položaj. Po besedah zunanjega ministra Srbije ne želijo nobene države postaviti v položaj, da se izreka za ali proti samostojnosti Kosova, ampak želijo le mnenje ICJ-ja.

Ob tem je Jeremić opozoril tudi na iskanje še vedno pobeglih vojnih zločincev, najbolj iskanega haaškega obtoženca, generala Radka Mladića, in hrvaškega Srba Gorana Hadžića. Minister je dejal, da upa, da bodo kmalu lahko razglasili konec tega poglavja, poudaril, da je 43 od 45 obtožnih za vojne zločine, ki jih je Haag zahteval od Srbije, že v Haagu, in izrazil upanje, da bosta kmalu ujeta še zadnja dva.

K. S.
Srbija išče pravico pri OZN