V nesreči je umrlo osem rudarjev. Foto: AP
V nesreči je umrlo osem rudarjev. Foto: AP

Nesreča se je zgodila zgodaj zjutraj (ob 4.10). Ministrica za rudarstvo in energetiko Zorana Mihajlović je potrdila, da je bil vzrok smrti osmih rudarjev zastrupitev z metanom. "Ni bilo eksplozije ali česa drugega, preprosto je bila koncentracija metana tako visoka, da so se zadušili," je dejala ministrica in družinam umrlih rudarjev izrazila sožalje.

V bolnišnico je bilo sprejetih 21 rudarjev, na delu v izmeni je bilo v času nesreče skupno 49 rudarjev.

Direktor splošne bolnišnice v Aleksincu Goran Vidić je dejal, da so v reševanju sodelovale štiri ekipe iz tamkajšnjega zdravstvenega doma ter dve ekipi iz Zaječarja in Knjaževca.

Dva težje poškodovana rudarja so prepeljali v univerzitetni klinični center v Niš. Tamkajšnji zdravnik Dragan Dimić je potrdil, da nimata ortopedskih poškodb, temveč sta se zastrupila z metanom in drugimi plini.

"Pregledali smo vse rudarje, tiste z lažjimi poškodbami smo obdržali na opazovanju zaradi morebitne nadaljnje diagnostike in spremljanja stanja, da bi preprečili poslabšanje. Nekateri so vdihnili večjo količino plina," je povedal Vidić.

"Razmere so težke. Tukaj so tudi sorodniki poškodovancev, ljudje so vznemirjeni. Na žalost to ni prva takšna nesreča, Aleksinac in okoliški kraji so znani po tem," je Vidić dodal za RTS.