Za številne Srbe je Mladić narodni junak in ne vojno zločinec. Foto: EPA
Za številne Srbe je Mladić narodni junak in ne vojno zločinec. Foto: EPA
Vojislav Koštunica
Koštunica je bil predsednik srbske vlade od leta 2004 do 2008. Foto: EPA

Na četrtkovi seji je srbska vlada sprejela odločitev, da razpiše deset milijonov evrov nagrade za podatke o skrivališču nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, ki ga išče haaško sodišče zaradi vojnih zločinov med vojno v BiH-u. Znesek bodo izplačali iz proračuna.

"To je del naših naporov, da ga primemo. Rade volje bomo plačali nagrado, saj je Mladić pomemben pogoj za uspeh prošnje za Evropsko unijo," je za Reuters povedal neimenovani vir pri srbski vladi.

Odločitev o nagradi za podatke o Mladiću je prvič leta 2007 sprejel srbski svet za nacionalno varnost na predlog akcijske skupine za končanje sodelovanja s haaškim sodiščem, poroča srbski časopis Večernje Novosti.

Že prej je nagrado, vredno petih milijonov dolarjev, razpisalo ameriško zunanje ministrstvo in ob tem informatorjem zagotovilo zaščito in premestitev njihovih družin.

Brez Mladića ni EU-ja
Predvsem neuspešno iskanje Mladića ovira srbsko približevanje Evropski uniji, saj Nizozemska kot pogoj za svoje soglasje zahteva polno sodelovanje s haaškim sodiščem. zunanji ministri EU-ja so v ponedeljek podprli predajo srbske prošnje za članstvo v EU-ju v obravnavo Evropski komisiji.

Poleg Mladića je edini haaški begunec še nekdanji vodja samooklicane Srbske krajine na Hrvaškem Goran Hadžić. Nagrada za njegovo prijetje je 350.000 evrov in naj bi se zdaj zvišala na pol milijona evrov.

"Mladić ni prijet zaradi Bulatovića in Koštunice"
Posebni srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vučkević je za londonski The Times dejal, da sta glavna krivca za neuspešno prijetje Mladića nekdanji vodja srbske obveščevalne agencije Bia Rade Bulatović in nekdanji premier Vojislav Koštunica.

Po besedah Vučkevića je Bulatović neposredno kriv, da Mladića niso prijeli že leta 2006 v Novem Sadu, saj je po aretaciji človeka, ki ga je skrival, ugotovil, da je njegova zaščitniška mreža razbita in da je čas za beg.

Vučkević je še pojasnil, da je bil Mladić leta predmet prave "igre mačke z mišjo" med proevropsko in nacionalistično strujo v srbski vladi. "Te politične igre so končno odpravljene in Mladić bi bil lahko prijet to zimo," je dejal.